BESLISSINGEN NEMEN MET HART EN ZIEL

(verschenen op 27 maart 2008)

In de aankondiging van mijn Basiscursus Intuïtieve Ontwikkeling stond o.a. dat je hier leert hoe je je aandacht uit het hoofd kunt halen en meer naar je gevoel kunt brengen. Maar over wat voor soort gevoel gaat het dan? In dit stukje wil ik erop ingaan hoe je je beslissingen kunt nemen vanuit je hoofd of vanuit verschillende niveaus van gevoel. We nemen veel beslissingen, iedere dag weer. Misschien heb je niet eens meer door dat het beslissingen zijn, omdat het zulke alledaagse gewoontes zijn geworden, zoals de dingen die je eet en drinkt, de woorden die je uitspreekt, je dagelijkse bezigheden en je gebruikelijke gedrag. Toch kies je telkens weer wat je in je boodschappenkar stopt, wat je zegt tegen je geliefden, hoeveel je beweegt op een dag, hoe je een conflict oplost en ook alles wat je niet zegt of achterwege laat. Beslissingen kun je nemen vanuit verschillende niveaus van beweegredenen: fysiek (lichamelijk), emotioneel, rationeel, vanuit je hart en vanuit je ziel. Behalve het rationele niveau (beslissen met je hoofd), kennen al deze niveaus een gevoelsmatige component.

Chocola
Op fysiek niveau is je gevoel sterk gekoppeld aan je zintuiglijke beleving. Je neemt een chocolaatje omdat het zo heerlijk is, het streelt je zintuigen (smaakzin, maar ook het zachte gevoel op je tong). Op emotioneel niveau besluit je misschien wel om de hele doos bonbons leeg te eten, omdat je je zo verdrietig of afgewezen voelt. Met het eten van chocola probeer je dan (onbewust) een vervanging van liefde en warmte in je leven te brengen. Op rationeel niveau, met je hoofd dus, kun je misschien een besluit nemen de chocola in de kast te laten. Je weet dat geraffineerde suikers slecht zijn voor je lichaam, dat je dik wordt van chocola en dat het je eetlust in gezonde producten bederft. Je gebruikt je discipline dan om het fysieke of emotionele verlangen te onderdrukken. Het kost echter wel steeds veel moeite en als je niets doet met de onderliggende emoties die je met je discipline hebt weggedrukt, houd je het waarschijnlijk niet lang vol. Bovendien kan strengheid naar jezelf ook doorwerken in je houding naar buiten toe. Vaak zijn mensen die heel streng zijn voor zichzelf, ook niet heel soepel voor hun omgeving. Een te grote discipline kan dus een zekere verharding brengen in je contact met anderen. Als je met je hart een beslissing neemt, ben je in contact met zelfrespect, liefde en harmonie. Vanuit dit gevoel, kun je je er bijvoorbeeld van bewust zijn dat geraffineerde suiker en verzadigde vetten je lichaam ruïneren, en kun je de chocola ook laten liggen zonder dat je daar mentale discipline voor nodig hebt. Het gaat dan vanzelf, vanuit je gevoel van zelfrespect. Om in contact te zijn met het hart, moet je echter wel eerst een volmondig JA kunnen zeggen alles wat je voelt op het fysieke en emotionele niveau. Pas als je niet meer de behoefte voelt iets weg te drukken, pas wanneer ook je minder prettige gevoelens er gewoon mogen zijn, kun je open gaan staan voor het niveau van het hart. En dan zul je jezelf bijvoorbeeld toestaan zo nu en dan een chocolaatje te eten, zolang het geen bedreiging voor je gezondheid vormt. En je geniet dan ook echt van wat je proeft. Tenslotte kun je beslissingen nemen op zielsniveau, het niveau van de hogere wijsheid in jezelf. Vanuit je ziel zul je altijd beslissingen nemen die goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling en die goed zijn voor het grotere geheel. Misschien kun je dan voelen dat het juist wel goed is op dat moment wat extra chocola naar binnen te werken, omdat er ook gunstige stoffen in zitten voor je gezondheid. Of je voelt op dat niveau de slavenarbeid die verricht is voor het produceren van deze chocola, en zonder dat je je daar bewust van hoeft te zijn, taal je er niet meer naar. Of je kiest voor ‘fair trade’ chocola, waarbij de arbeidsomstandigheden gunstig zijn. Op zielsniveau ben je namelijk verbonden met het grotere geheel, met al wat leeft. Het zielsniveau kun je bereiken vanuit je contact met het hartsniveau.

Intuïtieve Ontwikkeling
In de Basiscursus Intuïtieve Ontwikkeling leer je je af te stemmen op je aura (je eigen energieveld) en leer je hoe je je meer verbinden kunt met de niveaus van hart en ziel, zonder het contact met je lichaam, je emoties en je ratio te verliezen. Ze zijn namelijk allemaal belangrijk. Wie interesse heeft aan de cursus mee te doen, is van harte welkom, voor zover er nog plek is. Wel graag snel opgeven, aangezien we op woensdagavond 2 april van start gaan.