JA ZEGGEN

(verschenen op 19 juli 2007)

Ja kunnen zeggen tegen alles wat zich aan je voordoet is een belangrijke basis voor een prettig leven. We zitten in het algemeen nog veel verstrikt in het nee zeggen, bijvoorbeeld door kritiek te hebben op onszelf of op anderen, of door ons te verzetten tegen wat we niet leuk vinden in wat ons overkomt. Let maar eens op wat je hoort om je heen. Ik baal ervan dat ik de trein gemist heb. Ik kan het niet verdragen dat hij me zo negeert. Ik accepteer het gedrag van mijn kind niet. Ik wil nu eindelijk eens van die ziekte af. Ik ben veel te dik. Wat een onbeschoft gedrag van die automobilist. Allemaal nee’s. Door aandacht te geven aan wat je niet wilt in je leven, trek je dit juist versterkt naar je toe. Het lijkt misschien tegenstrijdig om ja te gaan zeggen tegen die aspecten van de werkelijkheid die je niet prettig vindt. Toch is ja zeggen heel effectief om te krijgen wat je werkelijk wilt in je leven. Echt ja kunnen zeggen betekent dat het moment van het nu er helemaal mag zijn, zonder verzet, zonder oordeel. Dit ja heeft een bijzonder hoge vibratie, waardoor je magnetisch wordt voor een stroom van liefde, overvloed en geluk. Je ja bevestigt in feite alleen de waarheid van het nu, of dat nou aangenaam is of niet. Dat heeft niets te maken met je erbij neerleggen dat iets niet prettig is, in de overtuiging dat het ook nooit prettig zal worden. Dat is een passieve houding. Ja zeggen is juist een actieve houding. Je kunt in zo’n situatie tegelijkertijd ook ja zeggen tegen je verlangen naar een fijn leven, en je daarvoor openen in het vertrouwen dat dit naar je toe zal komen.

Dubbel nee
Soms komt het nee ook op een verborgen manier naar voren. Stel je hebt je rij-examen verknald en je voelt teleurstelling opkomen. Maar omdat je graag positief wilt zijn, merk je je emotie direct op en je houdt hem tegen. Je probeert te accepteren dat je het examen niet hebt gehaald. Of sterker nog, je probeert er ook direct maar het positieve van in te zien: nu hoef je nog niet alleen achter het stuur, wat je eng zou vinden. Maar in feite druk je je teleurstelling weg. Hier is dus sprake van een dubbel nee. Nee tegen het falen en nee tegen je reactie erop. In de taal en de logica is een dubbel nee hetzelfde als een ja. Alleen kun je door een dubbel nee nooit in de vibratie van ja terecht komen, het tweede nee versterkt zelfs de vibratie van nee. Beter is dus om, zodra je een gevoel van teleurstelling bij jezelf waarneemt, daar een ja aan te geven. Ja, ik voel teleurstelling. Pas als je dit gevoel er helemaal kunt laten zijn, is er ruimte om het los te laten. En dan kun je daarna je situatie misschien wel volkomen aanvaarden. Dat lukt nooit via de weg van het verzet tegen wat je voelt. Van onderdrukte gevoelens word je oppervlakkig, onecht of een wandelende tijdbom. Mensen zullen dat aan je merken, het wordt niet als prettig ervaren. Pas als je jezelf helemaal accepteert zoals je bent, met je mooie en minder mooie kanten, hebben de minder mooie kanten steeds minder de neiging om de kop op te steken.   

Een nee in de vibratie van ja
Soms is het goed om nee te leren zeggen. Misschien laat je wel veel te veel toe, vanuit een te klein zelfrespect. Dan doe je alles voor een ander, offer je jezelf telkens weer op. Je zegt dan ja tegen wat de ander je vraagt, omdat je niet voor jezelf durft op te komen. Daar word je natuurlijk niet blij van. Maar dit is dan ook niet een innerlijk ja. Het is eerder een nee tegen jezelf, een ontkenning van je eigenwaarde. Iemand niet zijn of haar zin geven, kan vanuit zelfrespect en zonder afwijzing van de ander worden gebracht. Je krijgt er dan vast een goede reactie op, omdat je nee de vibratie van ja heeft. Hetzelfde geldt wanneer je in een winkel iets gekocht hebt dat niet in orde is. Je kunt het gewoon terugbrengen. Als je maar niet op hoge toon gaat eisen dat je je geld terugkrijgt, of zielig gaat doen. Dit zijn elementen van ons ego: dat wil zich superieur aan de ander voelen of een slachtofferpositie innemen. Ga gewoon terug naar de winkel en laat heel neutraal weten dat wat je gekocht hebt niet voldoet aan je verwachtingen en vraag dan of er misschien iets geregeld kan worden. Ook dat is een nee in de vibratie van ja.