CHI NENG QIGONG

(verschenen op 2 november 2006)

Deze zomer heb ik ‘Chi Neng Qigong’ ontdekt. Eigenlijk had ik 4 jaar geleden al eens kennis gemaakt met deze Chinese bewegingsleer, maar toen deed het me niet zoveel. Ik vond de bewegingen veel te traag en voelde er alleen maar weerstand bij. Misschien paste het toen niet bij me en ben ik er nu wel aan toe. Maar het kan natuurlijk ook liggen aan degene die het aanbood. De ene docent ligt je nu eenmaal beter dan de andere. Degene waar ik nu les van heb is een verre verwant van me: Sylvia van Unnik-Marseille. Toen ik net begonnen was met het schrijven van artikeltjes in het Krantje was ze al eens bij me langs geweest om kennis te maken. We ontdekten toen dat onze familiestambomen een paar eeuwen geleden uit elkaar zijn gegaan en dat we afstammen van dezelfde Fransman die ooit als Hugenoot naar Nederland was gevlucht. Onze verwantschap leidde ertoe dat Sylvia me deze zomer uitnodigde eens kennis te komen maken met haar lessen Chi Neng Qigong. Ondanks mijn eerdere ervaring hiermee was ik wel nieuwsgierig en ik heb haar aanbod gelukkig aangenomen. Vanaf de eerste les voelde ik de ‘chi’ (universele energie) al stromen en nu wil ik geen dag meer zonder deze prachtige en effectieve bewegingsvorm.

Eenvoudig
Bij Chi Neng Qigong voer je bewegingen uit die gericht zijn op de doorstroming van energie en de ontwikkeling van innerlijke kracht. Het zijn eenvoudige, effectieve oefeningen die de energiebanen openen, blokkades opheffen en die ook de verschillende organen versterken. De bewegingen zijn voor vrijwel iedereen gemakkelijk te leren. Dertig jaar geleden is de Chi Neng Qigong ontwikkeld door dokter Pang Ming, die de bewegingen van de T’ai Chi hiermee terugbracht tot de essentie. Het werd in ziekenhuizen toegepast om patiënten sneller te laten herstellen. De effecten waren verbluffend. Chi Neng Qigong is zo eenvoudig, dat je je niet meer zo hoeft te concentreren op de vorm, maar veel meer in de beweging op kunt gaan. De oefeningen leiden tot verbeterde concentratie en verminderde stress. De hersenen worden gestimuleerd en het immuunsysteem wordt versterkt. Daardoor werkt Chi Neng preventief en kan het zelfhelend vermogen van het lichaam worden vergroot. Je merkt het ook door een toegenomen vitaliteit. Maar het effect kan in eerste instantie ook best minder aangenaam zijn, omdat je soms eerst wat moet opruimen. Zodra de ‘chi’ gaat stromen, kunnen er veel afvalstoffen vrijkomen. In onze groep kwamen allerlei reacties voor, zoals vermoeidheid, winderigheid, geprikkeldheid en verkoudheid. Maar ook voelde iemand hoe ze meer zichzelf durfde te zijn, en een ander merkte hoe rugpijn verdween en weer een ander hoe de energie toenam. Kortom, alles is mogelijk. Het is wel belangrijk er heel veel water bij te drinken, zodat je de afvalstoffen die vrij komen goed kunt afvoeren. Uiteindelijk ga je met Chi Neng naar je innerlijke kracht toe: niet je fysieke kracht of je wilskracht, maar de kracht die je neerzet vanuit een innerlijke zachtheid. Vergelijk het maar met het gevoel wanneer een baby je hand vastpakt.

Weekend in de Achterhoek
Omdat ik sinds 2005 weekenden met andere docenten organiseer in een klooster in de Achterhoek, heb ik Sylvia nu voorgesteld om samen met haar een weekend met de combinatie van Chi Neng en Intuïtieve Ontwikkeling te gaan geven. Ze was daar direct enthousiast over. We gaan dit  vroeg in het voorjaar laten plaatsvinden, van 2-4 maart 2007. Hierin kunnen deelnemers o.a. de basisoefening van Chi Neng Qigong aanleren. Na dit weekend ben je in staat om thuis dagelijks deze oefening te doen. Daarnaast leer je door middel van visualisaties een aantal basisoefeningen uit de intuïtieve ontwikkeling aan. Je zult de energiestroom door je chakra’s voelen stromen en er mee leren spelen, je leert hoe je meer op je intuïtie kunt gaan vertrouwen, en je ontdekt hoe je je aura kunt beschermen voor invloeden van buitenaf zodat je meer in je eigen kracht komt en lekkerder in je vel komt te zitten. Er wordt overnacht en gegeten in het klooster Loreto in Lievelde (tussen Groenlo en Lichtenvoorde). De omgeving is heerlijk rustig en je kunt er prachtig wandelen. Ook de tuin van het klooster is een plek om helemaal tot jezelf te komen. Meer informatie is te vinden op de website van Lelievita (zie boven) en ook op www.doenia.nl. Je kunt je nu vast aanmelden als belangstellende, dan houden we je van de ontwikkelingen op de hoogte.