EETSTOORNIS

(verschenen op 22 december 2005)

Afgelopen maand mei kwam Denise bij me langs voor een consult. Ze was al jaren aan het tobben met een eetstoornis en op dat moment moest er echt een verandering in gaan optreden, anders zou ze moeten worden opgenomen. Ze was 17 jaar oud, en met haar lengte van 1 meter 70 woog ze slechts 43 kilo. Zelf vond ze het niet een groot probleem, al zou ze wel liever één of twee kilo erbij hebben om haar botten niet zo te voelen uitsteken. Maar de behandelend arts in Rotterdam dacht daar anders over en ook haar ouders begonnen zich wel bezorgd te maken. Denise kwam over als een zeer verlegen en lief meisje. Ze had maar heel weinig energie. Ze had haar schoolopleiding niet af kunnen maken en deed nu een thuisstudie op het gebied van kinderverzorging. Ze hield erg van koken en taarten bakken, grappig genoeg. Dat deed ze dan vooral om anderen een plezier te doen, want zelf at ze er nauwelijks van. Ze had een precies gereguleerd eetpatroon, waarbij ze echt haar best moest doen genoeg voeding binnen te krijgen. Als alles normaal verliep, ging het redelijk goed met eten. Maar in de weekeinden, als ze later dan anders opstond en de maaltijden ook wat minder regelmatig waren, lukte het haar meestal niet om voldoende eten binnen te krijgen.

Healing
Tijdens het eerste consult gaf ik Denise een healing. Door me af te stemmen op haar wezen kon ik voelen waar ze uit balans was en konden er al een paar elementen in worden verbeterd. Ik voelde dat ze een heel gevoelig, intuïtief meisje was, met een hoofd vol gepieker. Ze had duidelijk moeite om zich te uiten en haar boosheid hield ze bijvoorbeeld zorgvuldig verstopt. Wellicht dat het niet kunnen eten haar onbewuste uitingsvorm was geworden. Haar contact met de aarde, gronding genaamd, was minimaal. Ik verbond haar dieper met de aarde-energie en hielp haar energie van anderen, die volop aanwezig was in haar systeem, los te laten. Toen ze na een week terug kwam voor een vervolg, vertelde ze me dat ze dieper geslapen had, meer energie had en vrolijker was. Ze had ervoor gekozen een traject intuïtieve ontwikkeling bij me te gaan doen. In 10 consulten leerde ik haar de basis van intuïtieve ontwikkeling aan: het zelf leren waarnemen van energieën, het leren gronden, het versterken van de balans in haar aura, het zich energetisch leren beschermen en het werken aan thema’s als zelfvertrouwen, loslaten van schuldgevoel, in haar kracht gaan staan en durven vertrouwen op haar intuïtie. Elke keer kreeg ze ook een korte healing na afloop. Het was frappant om te voelen hoe ze in positieve zin veranderde. Zelf merkte ze het ook en ze ging steeds meer zelfvertrouwen uitstralen.

Subpersonen
Ze ontdekte dat er een aantal ‘subpersonen’ in haar verborgen zaten die, hoewel ze allemaal goede bedoelingen met haar hadden, haar probeerden tegen te houden om te eten. Er was een stemmetje dat zei dat als ze nu teveel zou eten, ze straks niets meer zou mogen. Deze noemden we Mager-houdende Marie. Marie wilde haar beschermen tegen dik worden. Dan was er ook nog Controlerende Carla die de zaak perfect in de hand wist te houden en haar er daardoor van weerhield om eens lekker uit de band te springen. Door het gesprek met deze subpersonen aan te gaan, werd ze zelf steeds meer de baas over haar leven. Maar ze was nog steeds geen pond aangekomen. Deels kon ze het verklaren omdat de vakantie net achter de rug was, een periode waar ze altijd al moeite mee had. En ze wist gewoon zeker dat deze aanpak voor haar werkte, zodat ze vol zelfvertrouwen terug ging naar de behandelend arts. Hij zette haar onder druk,want hij geloofde niet in alternatieve behandelingen: ze moest in december 46 kilo wegen. En het leuke is dat rond die tijd ook de van buiten zichtbare resultaten zich openbaarden. Iedere drie weken kwam er een pond aan gewicht bij en haar gewicht was begin december al 46,5 kg!