MOGELIJKHEDEN

(verschenen op 24 november 2005)

Soms kom ik in mijn werk inspirerende mensen tegen, die zich in hun leven meer laten leiden door hun mogelijkheden dan door hun beperkingen. Zo ontmoette ik een vrouw in een scootmobiel, die objectief gezien een bijzonder zwaar leven had. Je zou gemakkelijk kunnen denken dat ze gehandicapt was, maar zo voelde ze zich allerminst. Ze had als kind al een ruggenwervel gebroken, had later angina pectoris (verkramping rond het hart) gekregen en 2 jaar geleden een hartinfarct. En nu was ze ook nog eens herstellende van een heupoperatie. Verder had ze in haar leven op emotioneel gebied nogal wat meegemaakt. Ze had geen kinderen, maar had wel 4 keer een miskraam gehad. Bovendien was haar man zeer gevoelig en depressief geweest, wat ertoe leidde dat hij uiteindelijk een eind aan zijn leven maakte. Je zou verwachten dat deze vrouw diep in de put zat. Maar het was prachtig om de levenslust in haar ogen te lezen. Ze liet zich er niet onder krijgen, ze bleef positief in het leven staan. In plaats van een gehandicapte vrouw, zag ik een krachtige vrouw die al haar mogelijkheden aanwendt om zoveel mogelijk uit het leven te halen. Ze doet zelfs haar huishouden voor een groot gedeelte zelf. Eigenlijk is ze gezonder dan veel mensen die dergelijke lichamelijke en geestelijke uitdagingen niet hebben. Geestkracht en geloof in je mogelijkheden zijn zo ontzettend belangrijk! Zonder het te beseffen betekent zij op deze manier heel veel voor haar omgeving.

Ondernemend
Kort geleden ontmoette ik een vrouw van 18 jaar, die zo jong als ze is, nu al als zelfstandig ondernemer in de makelaardij actief is. Haar ouders zijn beiden ondernemer en het is haar met de paplepel ingegoten dat je risico's moet durven nemen in het leven als je ergens wilt komen en ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je succes of je falen. Als ze op school wel eens had zitten mopperen op de leerkracht, had haar moeder haar bijvoorbeeld gevraagd: "maar wie heeft dat werkstuk nu geschreven, jij of je leraar?" En zo bracht ze haar consequent bij dat je het nooit op anderen moet afwentelen als je eens wat minder succesvol bent in het leven. Kijk altijd naar wat je aan jezelf verbeteren kunt. Helaas zijn er veel mensen die denken dat het gras bij de buren altijd groener is. Misschien denken ze dat je rijk moet zijn om zelfstandig ondernemer te kunnen worden, of heel hard en zakelijk, of goed gebekt, of charmant, of bijzonder intelligent. Als je je altijd vergelijkt met iemand die een bepaalde eigenschap heeft die jij ontbeert, dan zul je misschien geloven dat het jou nooit zal lukken. Maar het mooie is dat we allemaal onze eigen, unieke talenten bezitten, die enorme mogelijkheden bieden om die dingen in ons leven te realiseren waar ons hart naar uitgaat.

diamanten
Ter illustratie hiervan wil ik afsluiten met een verhaal over een boer in Afrika, die op een dag zijn land verkocht omdat hij zijn geluk wilde beproeven in het zoeken naar diamanten. Het gebied zou zeer rijk aan diamanten zijn en hij dacht dat hij daar gemakkelijker rijk mee zou kunnen worden dan met het harde werken op zijn boerderij. Na lange tijd tevergeefs gezocht te hebben, was hij echter uiteindelijk zo wanhopig geworden, dat hij zich in de rivier verdronk. Ondertussen was de nieuwe eigenaar van de boerderij op een vreemde steen gestuit in een riviertje dat zijn land doorsneed, en toen hij deze liet onderzoeken bleek het een enorme diamant te zijn, in één van de rijkste diamantaders uit de hele regio. Had de oorspronkelijke boer zich gerealiseerd wat voor kostbaar bezit hij in handen had met zijn land, dan had hij het nooit verkocht. Maar door te blijven zoeken naar geluk dat buiten ons ligt, ontdekken we nooit welke enorme schatten we al in ons bezit hebben. Het probleem is gewoon dat een ruwe diamant er nog niet uitziet zoals wij diamanten kennen. Net zomin als onze talenten en mogelijkheden allemaal al direct herkenbaar zijn. De moraal van dit verhaal is dat je op zoek moet gaan naar de onuitputtelijke mogelijkheden in jezelf, en er niet te snel vanuit moet gaan dat het geluk van buiten moet komen. Ontdek de verborgen schatten in je werkzaamheden of in je relatie, voordat je elders naar meer geluk op zoek gaat. De grootste diamanten zitten namelijk in jezelf.