HET HART

(verschenen op 7 juli 2005)

Het hart is een heel vitaal orgaan in ons lichaam. Zonder het kloppen van je hart kun je niet blijven leven. Dankzij het rondpompen van je bloed, wordt het hele lichaam van zuurstof voorzien. Maar ook op energetisch niveau heeft het hart ons veel te bieden. Luister maar eens goed naar onze taal: je kunt je ergens met hart en ziel voor inzetten, iemand in je hart sluiten, iemand een hart onder de riem steken, hartelijk zijn, of het hart op de tong hebben. Het hartchakra is het energiecentrum rond je hart, en hieronder vallen ook bijvoorbeeld de longen en andere organen in de borstkas. Dit gebied staat met name voor liefde geven en liefde ontvangen. Maar ook vind ik in het hartchakra tijdens aurahealings vaak oud verdriet dat is vastgezet in hartepijn. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met oude gevoelens van afwijzing of met het gemis van onvoorwaardelijke liefde. Wie het verdriet niet kan uiten, zet het hartchakra op slot. Soms kunnen mensen dan ook niet meer diep ademhalen, en ook kan het zijn dat de contacten met anderen minder diepgaand en vervullend worden. Pas door weer echt contact met het hart te maken, en alle pijn die er zit te voelen en te accepteren, kan er weer ruimte komen voor het ervaren van gevoelens van dankbaarheid, compassie, liefde en geluk.

Hartritme
Als je je inspant gaat de snelheid van je hartslag omhoog en als je in diepe rust bent klopt je hart rustig. Het hartritme kan dus flink variëren. Maar ook bij een ogenschijnlijk gelijkmatige hartslag is er wel telkens een kleine variatie. In Amerika heeft het instituut 'Heartmath' laten zien hoe je je hart op een gezondere manier kunt laten kloppen. Bepaalde patronen van het hartritme blijken namelijk te corresponderen met een bepaalde emotionele gesteldheid. Zo leiden gevoelens van compassie, liefde, zorg en waardering tot een rustig, coherent hartritme, terwijl gevoelens van boosheid, frustratie, angst en onveiligheid een grillig, incoherent beeld opleveren. Onderzoek van Heartmath laat zien dat het hartritme ook de chemische en elektrische reacties van het lichaam beïnvloedt. Zo produceer je als je liefde ervaart bijvoorbeeld minder schadelijke stresshormonen en zul je ook minder cholesterol opnemen, waardoor de aderen minder dichtslibben. Heartmath heeft een apparaat ontwikkeld waarmee je de hartritmevariatie kunt meten en op een computerscherm zichtbaar kunt maken. Je kunt met een vrij simpele oefening leren hoe je een mooi golvend, coherent patroon kunt creëren. Op zo'n 30 scholen in Nederland wordt inmiddels al met de methode van Heartmath gewerkt. Leerlingen blijken hierdoor sneller te leren lezen en rekenen, worden rustiger en worden minder gehinderd door stress en faalangst. Ook in het bedrijfsleven wordt de methode toegepast. Onderzoek heeft hier aangetoond dat de bloeddruk van werknemers enorm daalde en de productie van een gunstig hormoon bijna verdubbelde. Ook werd een gunstig effect bij chronische ziektes bereikt.Wie leert het hartritme in een coherent patroon te brengen, heeft daar niet alleen zelf baat bij maar helpt ook de omgeving ermee. Want als jouw hartritme coherent is, neemt de kans toe dat iemand in jouw directe omgeving ook een coherent hartritme krijgt. Eigenlijk wisten we al wel dat gezondheid met liefde begint, maar nu is het zelfs met hulp van de wetenschap aangetoond.

Intuïtief weten
Heartmath heeft ook aangetoond dat het hart eerder op de hoogte is van iets dat staat te gebeuren dan het hoofd. We kennen allemaal verhalen van mensen die intuïtief iets hebben voelen aankomen en daardoor net op tijd iets gedaan of nagelaten hebben. In een experiment werd een proefpersoon een filmpje getoond met diverse beelden. De meeste beelden waren mooi en kalmerend, maar enkele beelden waren wreed en agressief. De proefpersoon zat verbonden aan een sensor die het hartritme vastlegde en aan sensoren die de hersengolven vastlegden. Frappant was dat het hart telkens al een incoherent ritme ging vertonen, ongeveer 4 of 5 seconden voordat het wrede beeld op het scherm verscheen. De hersengolven bleken pas een paar seconden later te reageren, maar ook nog steeds voordat het wrede beeld daadwerkelijk op het scherm te zien is. Dit baanbrekende onderzoek laat zien dat mensen zich blijkbaar intuïtief bewust zijn van negatieve gebeurtenissen in de nabije toekomst, waarbij het hart de hersenen voorgaat.

Wie meer over dit onderwerp wil weten kan kijken in het tijdschrift Ode van juni 2005 ('een verandering in je hart verandert alles'), of kijken op www.heartmath.com .