HULP BIJ TRAUMA'S

(verschenen op 13 januari 2005)

Het nieuws heeft sinds de kerst vooral in het teken gestaan van de vreselijke berichten en beelden uit Azië, waar de alles verwoestende tsunami vele mensenlevens heeft gekost en het dagelijks leven totaal heeft ontwricht. Ontroerend was het om te zien hoe groot de bereidheid was om gul te geven voor de slachtoffers in Azië. Hoewel nadrukkelijk werd vermeld dat alleen geld welkom was en bijdragen in de vorm van menskracht of goederen wat werden afgehouden, kwamen er ook steeds meer initiatieven van de grond om daadwerkelijk iets te doen in de getroffen gebieden. We willen nu eenmaal graag de handen uit de mouwen steken als we daar het lijden een beetje mee zouden kunnen verlichten. Maar omdat niet iedereen de mogelijkheden en de contacten heeft om ergens een weeshuis te beginnen, wil ik in dit stukje wat tips geven hoe je op een spirituele manier ook vanuit Nederland behulpzaam kunt zijn om de enorme trauma's die opgelopen zijn te helen.

Kaarsje
Alle aandacht die je richt op een gebied of op een situatie kan al een beetje helpen. Onderschat de kracht van je gedachten niet! En als wij naar beelden kijken van de getroffen gebieden, en licht en liefde die kant op laten gaan, zal er zeker een positieve werking van uitgaan. Zelf gebruik ik daar bij voorkeur een kaarsje voor. Het is een krachtig licht-symbool, dat me helpt om mijn aandacht ergens op te richten. Overigens is het wel belangrijk dat je de juiste intentie neerzet voor de mensen in de rampgebieden. Je hoeft de mensen niet zielig te vinden en je hoeft niet uit medelijden te handelen. Want daarmee stel je jezelf impliciet boven de ander. Helpen kun je ook doen vanuit een gevoel van gelijkwaardigheid. Zie de ander als een medemens die je je steun net zo vanzelfsprekend geeft als je vrienden, wanneer die het moeilijk hebben. Het is ook handig als je bepaalde beelden op je netvlies hebt staan, beelden die je geraakt hebben, beelden die je aandacht naar de te helen situatie kunnen brengen. Met de overvloed aan beelden die we hebben gekregen uit Azië zal dat voor niemand een probleem zijn. Maar ook voor minder in het nieuws gebrachte menselijke tragedies op grote schaal, zoals de situatie in Darfur of in Congo, is het belangrijk om eerst een goed beeld voor ogen te nemen van de situatie die je geschokt heeft en waarbij je denkt dat er trauma's geheeld zouden kunnen worden. We mogen het natuurlijk nooit opdringen aan de mensen daar. De intentie kan zijn dat je zelf licht en liefde stuurt die de anderen in staat kan stellen op hun eigen manier en in hun eigen tempo aan traumaheling te werken.

Meditatie
Voor wie bovenstaande gedachten aanspreken, is hier een mogelijke meditatie die je kunt doen. Ik heb me hierbij deels laten inspireren door een emailbericht van Anna Lamb met een meditatie van Marieke Vrij, in het kader van het 'Samenwerkingsverband Traumahulpverlening Nederland'. Dit samenwerkingsverband richt zich op voorkoming en verlichting van 'trauma-inetsing' bij (acute, grote) calamiteiten.
Steek een kaarsje aan. Ga dan in een gemakkelijke houding zitten, waarbij je bewust contact met de aarde maakt. Je kunt bijvoorbeeld je aandacht richten op je voeten en voelen hoe ze op de grond staan, of, als je in meditatiehouding zit, bewust voelen hoe je zitvlak contact maakt met het kussen. Stel jezelf helemaal open naar de aarde toe. Richt je aandacht vervolgens op het licht van het kaarsje. Voel het licht in jezelf en stel je ook voor dat je omhuld wordt door een wolk van licht. Deze biedt je bescherming, zodat je alle menselijke ellende niet in volle omvang binnen hoeft te krijgen, terwijl je het toch heel goed kunt waarnemen. Noem dan in jezelf je naam en voel hoe je jezelf volledig in liefde kunt accepteren, met al je mooie en minder mooie kanten. Vervolgens leg je je handen op je buik, op het haracentrum, dat net onder de navel is gelegen. Dit is een plek waar trauma's zich kunnen vastzetten. Laat nu via je kruin licht naar binnen stromen en vul het bekkengebied helemaal op met licht. Voel hoe je diep vervuld wordt van licht en ervaar dan ook ten volle de eenheid tussen al wat leeft. Vervolgens laat je het beeld opkomen van het rampgebied of van een bepaalde situatie, waar voor jouw gevoel heling nodig is. Respecteer hierbij volledig de vrije wil van anderen. Haal je handen van je buik en laat het licht vanuit je bekkengebied naar de situatie vloeien, precies in die hoeveelheid en frequentie die daar nodig is. Ga hier een tijdje mee door, tot je voelt dat het genoeg is. Laat de beelden dan weer los, en masseer je gezicht, zodat je weer gemakkelijk terug kunt komen in het hier en nu.