AANDACHT

(verschenen op 16 december 2004)

Net als een plantje dat je water geeft, zal alles wat je aandacht geeft groeien. Dit geldt overigens niet alleen voor positieve dingen, maar ook voor negatieve. Als je je aandacht vooral op mislukkingen, angst of belemmerende omstandigheden richt, zal het je dus minder goed gaan dan wanneer je je concentreert op dat wat goed gaat en waarvoor je dankbaar bent. De buitenwereld kan je ook een handje helpen of tegenwerken. Als een ander vooral het goede in jou ziet, voel je je groeien. Maar wanneer je voornamelijk kritiek ontvangt, gaat het waarschijnlijk een stuk minder goed. Overigens kan het geen kwaad als je zo nu en dan je hart eens lucht over dingen waar je het moeilijk mee hebt. Juist als een ander vol aandacht naar je verhaal luistert, kun je ervaren dat er een last van je afvalt. Je hebt je zorgen dan letterlijk van je afgepraat, zodat je je weer kunt openen voor de mooie kanten van het leven.

Coach
Als mijn agenda het toelaat en het weer meewerkt, ga ik op de donderdagavond graag naar de hardloopclub 'Run is Fun'. Niet alleen omdat hardlopen goed is voor mijn conditie, maar ook omdat het lopen in groepsverband een stuk gezelliger en stimulerender is dan alleen. Onze hardlooptrainer, Gerard van der Laan, is een goede coach. Geen training is hetzelfde, hij weet telkens weer nieuwe elementen in te brengen. En we komen allemaal aan onze trekken, of je nou 9 kilometer per uur loopt of 15. Zelf ben ik niet zo'n snelle loopster, maar Gerard beheerst de kunst van het geven van de juiste aandacht op de juiste manier, waardoor de benen opeens weer een stuk lichter aan kunnen voelen. Als je er al bijna doorheen zit, moedigt hij je aan alsof je een toptijd aan het neerzetten bent, en echt waar, dat werkt! Blijkbaar gebeurt er iets in je lichaam als je aangemoedigd wordt, waardoor alles net iets beter gaat functioneren, waardoor je de energie door je heen voelt gaan. Als ik in m'n eentje ga hardlopen maak ik meestal wel contact met voorbijgangers, soms alleen oogcontact, soms een groet. Een hartelijke wederzijdse groet kleurt je dag, al is het contact maar heel kort. Hoewel het alweer weken geleden is, staat een hartelijke groet die ik van een onbekende voorbijganger kreeg, met een warme, van binnenuit stralende blik, me nog altijd bij. En ook het gevoel dat ik daardoor kreeg: weer nieuwe energie, precies op het moment dat ik overwoog maar even rustig aan te gaan doen omdat ik zo moe was. Voorbijganger, bedankt!

Luisteren
Als het contact wat minder vluchtig is dan een groet in het voorbijgaan, kan aandacht voor de ander ook leiden tot een goed gesprek. Dus niet het koetjes-en-kalfjes-gebeuren, maar werkelijk luisteren naar wat de ander beweegt en raakt. Als er echt naar elkaar geluisterd wordt kunnen mensen helemaal opbloeien. Ik heb ook wel de ervaring dat mensen die in mijn healingpraktijk kwamen, zich alleen al om het feit dat ik echt aandacht had voor hun verhaal, een stuk beter voelden. In november heb ik een weekendtraining van de Canadees Michael Oliver gevolgd over luisteren en vragen stellen. Het is een hele kunst om je aandacht helemaal bij de ander en zijn of haar behoeftes te leggen en niet zozeer bij wat jij te vertellen hebt. Het was een prachtige training, maar ook wel confronterend. Ik vond het namelijk helemaal niet gemakkelijk om door te vragen. Meestal ga ik er vrij snel van uit dat ik wel snap wat een ander bedoelt. Maar stel je nu voor dat iemand je vertelt dat ze zo'n last heeft van artrose in haar schouder. Je denkt dan dat je snapt wat ze bedoelt, want je kunt je voorstellen dat het naar is om pijn te hebben. Maar de werkelijke reden dat zij het daar zo moeilijk mee heeft kan iets heel anders zijn. Bijvoorbeeld dat ze net een kleinkind heeft gekregen, dat ze nu niet op kan tillen. Pas als je verder vraagt, kan ze haar echte zorgen bij je kwijt. En stel dat een man je vertelt dat zijn vrouw bij hem weg is. Meestal vul je dan direct in hoe verschrikkelijk dit voor iemand moet zijn. Maar misschien is die man wel ontzettend opgelucht dat een zich jaren voortslepende, benauwende relatie eindelijk kan worden beëindigd. Vandaar dat we door Michael Oliver werden aangemoedigd door te vragen tot op gevoelsniveau, tot je echt kunt doorgronden wat iets voor iemand betekent. En eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je het al helemaal perfect doet of nog een beetje onbeholpen, het werkt namelijk altijd positief. Immers, de intentie waarmee je met iemand praat is belangrijker dan wat je precies voor woorden gebruikt.