BALANS

(verschenen op 29 juli 2004)

Voor mij is er balans in mijn leven als ik me ontspannen en stabiel voel en wanneer ik aan alles toe kom wat in mijn leven echte prioriteit heeft. Het gaat er bijvoorbeeld om dat ik naast mijn werk en het huishouden tijd heb om dingen met mijn gezin te ondernemen, met vrienden te kunnen bijpraten en ook tijd heb voor mezelf, bijvoorbeeld om te lezen, sporten of mediteren. En dat ik me niet ongemakkelijk voel dat ik niet al mijn vrienden evenveel aandacht kan geven, omdat ik nu eenmaal niet alles tegelijk kan doen. Ook van belang bij balans is dat je stevig in je schoenen staat, dat je zelfvertrouwen uitstraalt en niet bij het minste of geringste al uit het lood raakt. En ik denk ook aan het evenwicht tussen geven en ontvangen, tussen mannelijk en vrouwelijk, tussen gevoel en verstand, tussen lichaam en geest en tussen rust en activiteit. Het is nu vakantietijd en dat is bij uitstek de tijd dat mensen zich kunnen ontspannen en de balans weer kunnen terugvinden die soms een beetje zoek was. Zeker als je veel stress en 'moeten' ervaart in het dagelijks leven, kan de onbalans sluipenderwijs je leven binnen komen. Meestal houden we het een hele tijd vol om zonder balans door het leven te gaan. Totdat het lichaam ons een halt toeroept doordat het bepaalde klachten gaat vertonen. Mensen krijgen dan misschien last van slapeloosheid, hoofdpijn, griep, blessures, een burn out of hartklachten. Maar het is natuurlijk veel beter als we dat vóór kunnen zijn en dus op tijd aan de rem trekken. En dan is het heerlijk als er in de vakantieperiode even niet zoveel verplichtingen zijn en je je heerlijk vrij voelt in alles wat je gaat ondernemen. Vakantie kan een heel goed hulpmiddel zijn om weer lekker even bij te tanken. En om je voor te nemen het na de vakantie niet weer zo uit de hand te laten lopen natuurlijk!

Vakantiestress
Vervelend is het natuurlijk als de vakantietijd geen ontspanning biedt maar alleen maar een extra bron van stress blijkt te zijn. Op vakantie gaan brengt natuurlijk altijd een zekere druk met zich mee. Je moet namelijk van te voren wel alle dingen op je werk en thuis zien af te ronden. En dan spullen pakken en zorgen dat er iemand is die zich om het huis bekommert tijdens je afwezigheid. Misschien komt daar nog bij dat je een bepaald vliegtuig moet halen, dat de auto of fiets nog moet worden opgeknapt of dat je andere dingen moet regelen voor je weg kunt gaan. Dat kost een hoop tijd en als je dat allemaal tussendoor probeert te proppen is de vakantiestress al ontstaan voor je goed en wel op weg bent. Een lange reis, drukte op de weg en dreinende kinderen maken de start van de vakantie er vaak ook al niet gemakkelijker op. Als het goed is kun je, eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, wel genieten van je welverdiende rust. Maar ook dan wil het niet altijd lukken. Slechte bedden, herrie van nabijgelegen disco’s en te dicht naast elkaar op het strand moeten liggen zijn maar een paar voorbeelden. Kortom, niet alle vormen van vakantie zijn goed, als je niet in balans bent. Soms kan het beter zijn om lekker vrij te nemen en de tijd te hebben voor elkaar en voor leuke uitjes.

Ontspanningsziektes
Sommige mensen hebben vaak in het begin van hun vakantie last van gezondheidsklachten. Juist als je de stress aan het loslaten bent, kan het zijn dat je ziek wordt. Ik ken bijvoorbeeld mensen die regelmatig hoofdpijn hebben zodra hun weekend begint. Juist wanneer je de spanning loslaat, kan je lichaam reageren met klachten. Dit is niet een teken dat je beter maar door kunt werken, zoals sommigen dan maar doen. Nee, het is gewoon een teken dat je dagelijks leven uit balans is en daardoor kun je tijdens je vrije dagen minder genieten. Verander dus wat aan je dagelijkse patroon! Ik ken ook iemand die lange tijd in de stress had geleefd in verband met zijn scheiding. Juist toen hij verhuisd was en de rust weer een beetje was teruggekeerd, had hij onverwachts een hartaanval gekregen. Natuurlijk zat die er al lange tijd aan te komen. Maar blijkbaar had hij al die jaren van stress goed volgehouden en pas nu hij wat lucht kreeg ging het dan mis. Gelukkig had hij goed naar zijn lichaam geluisterd, waardoor hij op het moment van de hartaanval al in het ziekenhuis lag, en de schade heel beperkt bleef. Nu is het natuurlijk moeilijk om in periodes van zware emotionele problematiek in balans te blijven. Toch kun je in alle omstandigheden bewust aandacht schenken aan elementen die je in balans zouden kunnen brengen. Voorkómen is beter dan genezen, preventie is altijd de beste weg.