ANGSTEN LOSLATEN

(verschenen op 3 juni 2004)

Iedereen heeft natuurlijk zo z’n kleine of grote angsten. Sommige mensen lijken misschien nergens bang voor te zijn, maar onder dat gedrag kan van alles verborgen liggen. En onderdrukte angsten zijn nog moeilijker te hanteren dan angsten die worden erkend. Eén van de grootste angsten waar mensen mee worstelen is de angst om afgewezen te worden. Een deel van ons gedrag is dan ook daartoe te herleiden. We willen aardig gevonden worden en vinden het dan moeilijk om nee te zeggen of om onze eigen weg te gaan. Zie ook mijn artikeltje 'durf jezelf te zijn' van 8 januari 2004. Spreken in het openbaar blijkt ook een grote bron van angst te zijn. Mensen zijn daar bijvoorbeeld meer mee bezig dan met de angst voor de dood. Verder speelt de angst voor geweld een grote rol in deze samenleving.

Wet van de aantrekking
Angst kan je behoorlijk hinderen. Het is heel belemmerend om steeds bang te zijn voor iets dat al dan niet reëel is. Probeer daarom je angsten onder ogen te zien en vervolgens los te laten. Dat is niet gemakkelijk, want dat waar je bang voor bent zal onherroepelijk worden bevestigd door de dingen die je tegenkomt in je leven. Je trekt die situaties als een magneet naar je toe. Als student ben ik jaren geleden 's avonds in een stil stukje van de stad van mijn fiets getrokken, aangerand en in elkaar geslagen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ik lange tijd bang geweest ben voor onbekende mannen die ik tegenkwam. Maar ik was vastbesloten mijn leven er niet door te laten beïnvloeden. Helaas kwam ik daarna veel meer enge mannen tegen onderweg dan voorheen. Anderen zeiden tegen me: 'Joh, ze zijn lastig omdat ze aan je gezicht kunnen zien dat je bang bent'. Maar ik wist dat het daar niet aan lag. Een opgeschoten knul die ik al had zien staan voor hij mij zag aankomen, terwijl hij uitdagend over het fietspad plaste, versperde me de weg, niet omdat hij aan me had kunnen zien dat ik bang was, maar gewoon omdat hij er was op het moment dat ik er langs moest. Vroeger kwamen dit soort mensen zelden op mijn pad en nu trok ik ze steeds weer naar me toe. Pas nu begrijp ik dat dit een energetisch patroon is, gebaseerd op de 'Wet van de aantrekking'. Mensen zenden altijd een bepaalde energetische trilling of vibratie uit, en deze wordt mede bepaald door de aard van onze gedachten. Gelijksoortige trillingen trekken elkaar aan. Als mijn energieveld 'angst voor enge mannen' uitstraalt, zullen deze mannen door de Wet van de aantrekking dus als vanzelf op mijn pad komen.

Intuïtie
Om je angst voor geweld los te kunnen laten is het heel belangrijk het lef te hebben om te gaan vertrouwen op je intuïtie. Het is namelijk mogelijk om je te laten waarschuwen door je intuïtie, als zich ergens een gevaarlijke situatie zal voordoen. Stel je bent op reis en je wilt een weg nemen waar een moordenaar, verkrachter of dief aanwezig is. Misschien krijg je door je intuïtie een gevoel alsof iemand je heel sterk tegenhoudt, bijvoorbeeld bij je buik. Of je hoort een stemmetje dat je beter terug kunt lopen, of je weet opeens zeker dat je een andere route moet nemen vandaag. Zolang je nog in je angst verwikkeld zit is het moeilijk je intuïtie waar te nemen. Maar waar een wil is, is een weg. Mijn ervaring is dat ik door mooie gebeurtenissen echt geholpen ben, zodat ik steeds meer leerde vertrouwen op mijn intuïtie en langzaam maar zeker steeds meer angst durfde los te laten. Ook om je angst voor afwijzing te overwinnen heb je wel wat moed nodig. Je moet de dingen die je zo eng vindt namelijk gewoon doen en dan merken dat de wereld niet instort als iemand je afwijst. Ervaar maar eens hoe het is om afgewezen te worden, laat mensen gewoon hun mening over jou hebben. Zolang jij zelf die mening niet deelt raakt het je immers niet eens. Pas als er iets in jou het eens is met die afwijzing, dan komt het hard aan. Ga dan na waarom je diep van binnen iets van jezelf afwijst. Het kan trouwens ook best zijn dat de ander jou niet afwijst, maar er alleen een andere mening op na houdt. Als je iets echt graag wilt, laat je dan nooit tegenhouden door wat anderen er wel niet van zullen denken. Een beetje moed kan geen kwaad. Wie weet word je er wel gelukkig van! En dan de angst voor het spreken in het openbaar. Er bestaan prachtige trainingen voor om hier doorheen te komen. Ook hier geldt: gewoon doen! Maar dan wel in een beschermde omgeving, met positieve feedback, zodat je juist je vertrouwen in jezelf voelt groeien, en niet je onzekerheid.