OVERVLOED

(verschenen op 11 maart 2004)

Overvloed is voor iedereen mogelijk, al ervaren we dat meestal niet zo. Zeker in deze economisch wat mindere tijden voelen veel mensen eerder de druk van het tekort dan de ruimte die overvloed je geeft. Maar in feite is overvloed gewoon een energiestroom waar je voor kunt kiezen. Je kunt erin stappen, als je er werkelijk in gelooft dat het ook voor jou is weggelegd. En dan heb ik het niet alleen over financiële overvloed, maar over overvloed in veel bredere zin. Als je in die energie zit, dan stroomt alles naar je toe. Je baadt je als het ware in een onbeperkte stroom vol warmte, vitaliteit, humor, tijd en mogelijkheden. Maar als je om je heen steeds maar negatieve berichten hoort, is het wel een extra uitdaging om daar niet in mee te gaan, maar om in je eigen stroom van overvloed te blijven of om op zoek te gaan naar die overvloed.

Geld
In overvloed leven is niet hetzelfde als veel geld hebben. Er zijn zelfs voorbeelden bekend van mensen die in overvloed leven zonder geld of bezittingen te hebben. Zie hiervoor bijvoorbeeld mijn verhaal over Peace Pilgrim van mei 2003. Zij ervoer geen gebrek aan geld, omdat ze aangesloten was op een universele stroom van overvloed, die in al je behoeftes kan voorzien. Er zijn ook mensen die veel geld hebben en toch niet het gevoel van overvloed ervaren. Denk maar aan de mensen die hun geld oppotten of die permanent bezig zijn met meer ervan te vergaren, uit angst voor tekort. Dan gaat geld je leven beheersen, en dat staat een gevoel van overvloed in de weg. Vroeger dacht ik dat het bezitten van veel geld altijd het geluk in de weg zou staan. Nu ben ik daar iets genuanceerder over. Als je uitsluitend gericht bent op het verwerven van materiële zaken, zal het niet gemakkelijk zijn echt in die stroom van overvloed te stappen, in de brede zin van het woord. Want de zucht naar bezit beperkt je eerder dan dat die je verruimt. Maar als je jezelf steeds maar moet beperken omdat je geen geld hebt om de biologische voeding te kopen die je zo belangrijk vindt of om een cursus te volgen die je zo graag zou doen voor je persoonlijke ontwikkeling, levert het gebrek aan geld je wel stress op en weerhoudt het je van een zekere mate van groei. Bovendien is het heerlijk om genoeg geld te hebben om het uit te kunnen geven aan dingen die jij zelf belangrijk vindt. Dat hoeven geen dure auto’s en andere statussymbolen te zijn. Het kan net zo goed betekenen dat je het weggeeft aan doelen waar je helemaal achterstaat, zodat je meer van jouw droomwereld kunt realiseren. Geld alleen maakt niet gelukkig, maar geld is wel een energiestroom en als we die op een positieve manier aanwenden is er niets mis mee.

Ritueel
Wie een gevoel van tekort heeft, op wat voor gebied dan ook, zou een overvloed-ritueel kunnen doen om hier verandering in te brengen. Je kunt dit met een groep doen of alleen. Er zijn hiervoor allerlei mogelijkheden. Zelf werk ik met een opstelling waarbij ik bijvoorbeeld een fruitschaal vol heerlijke vruchten, een paar brandende vredeskaarsen en een spiegel klaarzet. Ieder die meedoet gaat eerst voor zichzelf 21 keer een tekst opschrijven die voor hem of haar overvloed uitdrukt, bijvoorbeeld de volgende: “Ik ben een waardevol persoon. Ik leef in overvloed. Vrede, liefde en rijkdom vermenigvuldigen zich in mijn aanwezigheid.” Maar in plaats van de woorden ‘vrede, liefde en rijkdom’ kun je ook andere onderdelen van die overvloed uitkiezen. Neem gewoon drie woorden die voor jou persoonlijk het meest essentieel zijn. Denk bijvoorbeeld aan woorden als licht, genegenheid, toewijding, energie, humor, geld, werk, ruimte, tijd, gezondheid, geluk of kracht. Vervolgens spreek je deze tekst eerst hardop tegen jezelf uit in de spiegel en dan herhaal je dit tegen alle deelnemers, om de beurt, terwijl je ze in de ogen kijkt. Ieder die je hebt aangesproken herhaalt jouw zinnen, met jouw naam erbij (Harriet, jij bent een waardevol persoon etc.) en daarna richt je je tot de volgende. Uiteraard komt iedereen zelf ook aan de beurt met zijn of haar eigen formulering. Het is een zeer krachtig ritueel wat de gewenste overvloed sneller dan je denkt dichterbij zal halen.