AANRAKING

(verschenen op 12 februari 2004)

Liefdevolle aanraking kan wonderen doen. Als we elkaar veel omhelzingen of schouderklopjes geven of elkaar lekker knuffelen, heeft dat een positieve invloed op ons welzijn. Het zelfgenezend vermogen wordt er zelfs door vergroot. Ik heb wel eens gelezen dat daar ook een wetenschappelijke verklaring voor gegeven kan worden. Aanraking van de huid bevordert namelijk de aanmaak van bepaalde stoffen in ons lichaam, die een positieve invloed op ons uitoefenen. In sommige culturen raken de mensen elkaar veel aan. Niet alleen in verre landen, maar ook bijvoorbeeld in een land als Frankrijk, is het al veel gebruikelijker dan bij ons om elkaar een omhelzing te geven bij een ontmoeting of om een arm om iemands schouder te slaan. In onze calvinistische cultuur is dat toch nog steeds eerder uitzondering dan regel. Wel knuffelen we al veel meer met onze kinderen dan een paar decennia geleden. Mijn eigen kinderen vragen ook regelmatig om een massage en vaak stoeien we erop los, zelfs zo ruig dat we soms enigszins bezorgd naar het open raam kijken: wat zullen de voorbijgangers wel niet van het geschreeuw denken? Natuurlijk is het van het grootste belang dat je intentie bij deze aanrakingen positief en liefdevol is. Want het mag duidelijk zijn dat aanraking vanuit macht of zelfs geweld een heel andere invloed op ons uitoefent.

Holistische massage
Onlangs had ik het genoegen om van een vriendin een holistische massage te krijgen. Het was heerlijk! Bij een holistische kijk op gezondheid ga je ervan uit dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden en dat je bij een klacht breder kijkt dan alleen naar de plek die uit balans is. Je neemt altijd het geheel in ogenschouw. Vanuit de visie dat een klacht niet zonder betekenis is en ook niet toevallig is ontstaan, biedt het werken op holistische grondslag ook een enorm potentieel voor persoonlijke ontwikkeling. Een holistische massage maakt gebruik van diverse massage-technieken. Door de behandeling kunnen emoties, beelden en gedachten vrijkomen. Het is dus belangrijk om je te concentreren op wat de aanraking met je doet, wat het effect ervan is op je lichaam en op je geest. Je kunt daardoor opeens inzichten krijgen over jezelf. Ik voelde de plekken waar het meer of minder soepel was, en was me bewust van de moeite die ik soms had om me helemaal aan de beweging over te geven. Ook was er een verschil tussen links en rechts, wat natuurlijk niet verwonderlijk is. De linkerkant van je lichaam heeft bijvoorbeeld te maken met de ontwikkeling van je gevoelskant en de rechterkant met je verstandelijke deel. De stugheid van je spieren aan één van beide kanten kan je hier dus iets over vertellen.

Overgangsklachten
Holistische massage kan voor allerlei klachten worden toegepast, zowel op fysiek als op mentaal/emotioneel gebied. Ik hoorde van iemand hoe ze dankzij holistische massage van haar overgangsklachten was afgekomen. Ze had voor ze aan de massagesessies begon enorm veel last gehad van onverwachts weer optredende menstruatie met heftig bloedverlies en daarnaast bezorgden de opvliegers haar veel overlast. Na een massage schreef ze haar ervaringen op. Ze merkte toen op hoe ze weerstand had gevoeld tegen haar lichaam, hoe ze haar lichaam eigenlijk helemaal niet had kunnen accepteren. Ze werd er nogal emotioneel van. Opeens herkende ze het gevoel van toen ze in de puberteit zat. Het lichaam dat onder de acne zat had ze ook niet kunnen accepteren. Nu besloot ze het anders aan te gaan pakken. De vervolgsessies werden erop gericht steeds meer contact te kunnen maken met haar lichaam en het diep van binnen ook te leren accepteren, alsof je jezelf een omhelzing geeft. Het heeft haar enorm geholpen: de overgangsklachten verdwenen als sneeuw voor de zon.