MICHELLE

(verschenen op 6 november 2003)

Michelle is een leuk en aardig meisje van 11 jaar. Toch gaat het niet zo goed met haar en daarom komt ze bij mij terecht voor een aantal consulten. Ze vertelt me dat ze erg onzeker is en altijd maar aardig gevonden wil worden. Ze zit net op een nieuwe school en dat vindt ze heel spannend. Ze heeft regelmatig last van buikpijn en hoofdpijn en als ze ’s avonds in bed ligt kan ze vaak de slaap niet vatten. Ze haalt zich allerlei angsten in het hoofd. Zo stelt ze zich voor dat er een inbreker langskomt die door haar raam naar binnen komt. En als ze zich dan net bedacht heeft dat ze de hamster nog niet gevoerd heeft, durft ze toch haar bed niet meer uit, omdat ze zo bang is voor die inbreker. Na vier consulten is Michelle een ander meisje geworden, zo hoor ik van haar moeder. Ze is heel zelfbewust geworden en leert haar ouders nu de technieken die ze bij mij geleerd heeft. Ze slaapt beter en heeft nauwelijks meer last van hoofd- of buikpijn. Op school gaat het goed, ze heeft al veel vriendinnetjes. En over angsten hoort haar moeder haar niet meer. En het leuke is dat Michelle het helemaal niet door heeft dat ze zichzelf nu veel minder in de weg zit. Het toepassen van wat ze geleerd heeft gaat als het ware vanzelf.

Engel
Elke keer als Michelle voor een consult komt, praten we even over hoe haar week geweest is, wat ze gedaan heeft en hoe anderen op haar gereageerd hebben. Ze vertelt me dat ze niet in God gelooft, maar toch bidt. Dat brengt me op het idee om haar een boek te lenen: ‘Waarom wij naar de aarde kwamen’ van de schrijver Hans Stolp, ‘een (voor)lees-boek voor kinderen van 10 tot 100 jaar’. Het boek gaat over de zin van het leven, over de lichtwereld waar wij vandaan komen en weer naar terug gaan als we sterven, over beschermengelen en over grote meesters op aarde, zoals Jezus, Mohammed en Boeddha. Deze meesters leren ons te luisteren naar de stille stem vanbinnen die we allemaal hebben, jong en oud. Michelle is helemaal weg van het boek. Ze vraagt me daarna dan ook honderduit. Ze wil weten wat de naam van de engel in haar hart is en samen doen we een oefening om het te weten te komen. Ze leert zo steeds beter met haar aandacht naar binnen gaan en het stemmetje van haar intuïtie te horen.

Aantrekking
Een thema dat door de vier sessies heen speelt is de ‘wet van de aantrekking’. Ik leer haar voelen dat de werkelijkheid die zij ervaart, veel te maken heeft met hoe lekker zij zelf in haar vel zit, met wat ze doet en hoe ze denkt. Het zijn niet zozeer de omstandigheden die bepalen hoe jij je voelt, maar het werkt wel andersom: door hoe jij je voelt kun je de omstandigheden juist beïnvloeden. Je trekt aan wat je uitstraalt. Dat noem ik de wet van de aantrekking. Als je gelooft in je onbeperkte mogelijkheden, kun je alles wat je maar wilt. Maar als je onzeker bent en dat geloof in jezelf niet hebt, lukt het je allemaal waarschijnlijk ook niet zo goed. Ik leer Michelle hoe zij haar energie lekker kan laten stromen. Door als het ware een kraantje bij haar kruin open te draaien kan ze heel veel energie voelen. En als je kraantje open staat, ben je aangesloten op de onuitputtelijke energiebron uit de kosmos. Dat voelt heel lekker en daar word je ook heel blij van. Als je in die energiestroom zit is er geen angst en onzekerheid meer. En als een ander het moeilijk heeft en onaardig tegen je doet, kun je je gewoon bedenken dat die persoon z’n kraantje niet open heeft staan, zonder er zelf in mee te gaan. Als je je eigen kraantje lekker open laat, word je namelijk niet meer beïnvloed door negativiteit. Ook een mooie manier om in je kracht te blijven, is om je aan te sluiten op de ‘tuinslang van waardering’. Door je te concentreren op wat je in andere mensen waardeert, gebeuren er steeds mooiere dingen in je leven. Michelle is een wijs meisje, dat de stof heel gemakkelijk oppakt. Ze heeft aan een half woord genoeg. Haar ouders zien hun kind helemaal opbloeien. Haar leven wordt steeds leuker en ze ontwikkelt zich in een maand tijd tot een zelfbewuste, vrolijke lieve meid die aan alle kanten uitstraalt dat ze de moeite waard is.