MOEITELOOS

(verschenen op 9 oktober 2003)

Sommige mensen hebben het in zich: alles lijkt hun moeiteloos te lukken. Ze hebben een leuke baan en een fijn gezinsleven. Ze bereiken hun doelen zonder er zichtbaar veel voor te moeten doen en ze ontmoeten zomaar de juiste mensen op hun levenspad. Geluksvogels lijken het. Alles zit ze mee. En hoewel we soms stiekem een beetje jaloers op dit soort mensen zijn, hebben we misschien ook wel ons oordeel klaar. Onbewust lijken we erin te willen geloven dat je ergens moeite voor moet doen voor het de moeite waard kan zijn. Dat is een veel voorkomende overtuiging. Maar wel een enorm vervelende, belemmerende overtuiging. Want als je daarin gelooft, kan het wel eens zo zijn dat je in je leven inderdaad overal hard voor moet werken, dat niets zomaar van een leien dakje gaat. Overtuigingen hebben nu eenmaal de eigenschap dat ze zichzelf altijd bevestigen. Als je diep van binnen ergens in gelooft, zal deze overtuiging zich weerspiegelen in de werkelijkheid die je tegenkomt. Hoeveel fijner zou het niet zijn om te geloven in moeiteloosheid. Dat je kunt meegaan met de stroom en dat die stroom je moeiteloos brengt op de plekken waar je zijn wilt. Dat je je geld mag verdienen met de dingen die je het leukst vindt om te doen en dat iedere dag weer een nieuwe verrassing voor je in petto heeft.

Affirmeren
Als je tegen belemmerende overtuigingen oploopt, kun je ervoor kiezen deze te gaan veranderen. Met een affirmatie, een positieve stelling, kun je jezelf helpen om ergens anders in te gaan geloven. Bij affirmaties is het belangrijk om een positieve formulering te kiezen en niet een ontkenning van iets dat je niet wilt. Als je gemerkt hebt dat je gelooft in onveiligheid, kies dan voor de affirmatie: ‘de wereld om mij heen is veilig’ of ‘ik ontmoet betrouwbare mensen’. Zou je kiezen voor de stelling: ‘ik ben niet bang’, dan zend je de verkeerde trilling het universum in. Gedachten zijn namelijk trillingen, energie-vibraties, die de eigenschap hebben meer van hetzelfde aan te trekken. Als je iets niet wilt zijn, dan is de vibratie die je daarmee uitzendt juist de vibratie van datgene wat je probeert te voorkomen. Dus de stelling ‘ik ben niet bang’ accentueert juist je angst en zal daardoor misschien enge situaties voor je aantrekken. Het woord ‘moeiteloos’ betekent letterlijk ‘zonder moeite’. Maar de klank, de gevoelswaarde van het woord is niet meer verbonden met het moeite ergens voor moeten doen. Als je dit woord uitspreekt of denkt, dan verbind je je met het gemak, met het meegaan met de stroom. En die trilling trekt dus ook echt moeiteloosheid voor je aan. Het is dus een goede affirmatie om te stellen: mijn leven verloopt moeiteloos’ of ‘ik bereik moeiteloos mijn doel’ of ‘ik verdien moeiteloos voldoende geld’.

Invoelen
Als je moeiteloosheid naar je toe wilt trekken via affirmaties, kun je proberen helemaal in het gevoel van moeiteloosheid te gaan zitten. Je hebt vast wel ervaringen meegemaakt van iets dat helemaal vanzelf goed verliep. Door zo’n situatie helemaal in te voelen, versterk je de trilling van moeiteloosheid. Je straalt het dan al helemaal uit, waardoor je als het ware magnetisch wordt voor moeiteloosheid. Stel dat je een bedrijf hebt dat niet zo goed loopt. De klanten blijven weg. Je kunt het toeschrijven aan de economische recessie en dan als een gek gaan werken om toch nog een beetje geld te verdienen. Maar effectiever is het om te kiezen voor wat meer momenten van inkeer, waarin je op zoek gaat naar je belemmerende overtuigingen. Vervolgens ga je helemaal verbinden met wat je wel zou willen geloven. Spreek de bijbehorende affirmatie vaak achter elkaar uit, terwijl je je verplaatst in het bijbehorende gevoel. Dan kan het zijn dat je plotseling weer benaderd wordt door potientiële klanten, dat mensen achter jou aangaan in plaats van andersom. Of je komt ‘toevallig’ (het valt je toe) iemand tegen die één van je belangrijkste klanten blijkt te worden. En dat is dan een teken dat je weer in de stroom zit. Dan weet je dat je je vertrouwen in moeiteloosheid weer terug hebt gewonnen.