PENDELEN

(verschenen op 11 september 2003)

Twee maanden geleden schreef ik in mijn artikeltje over ‘Boviswaarden’ (een soort maat voor vitaliteit) dat ik deze waarden zelf pendel. Veel mensen hebben mij sindsdien gevraagd hoe dat pendelen in z’n werk gaat. Een pendel is een redelijk symmetrisch gewichtje aan een touwtje of een ketting, waarmee je een antwoord kunt vinden op een vraag. Dit kan een ‘ja/nee’ vraag zijn, maar ook kun je er dus bepaalde waarden mee bepalen. Om een Boviswaarde te kunnen vinden, kun je een schaal op papier zetten of deze in je hoofd voorstellen, bijvoorbeeld van 0 tot 40.000 Bovis. Als ik de energetische waarde van een bepaald product wil weten, laat ik de pendel heen en weer slingeren, terwijl ik in gedachten begin te tellen. Het tellen gaat in eerste instantie in duizendtallen, beginnend bij 0. Bij een bepaalde waarde gaat de pendel dan rondjes draaien. Dat is de waarde die je moet hebben. Je kunt dan nog wat nauwkeuriger gaan meten, bijvoorbeeld in honderdtallen. Bij een goede pendelmethode komen verschillende pendelaars die dezelfde dingen onderzoeken tot dezelfde resultaten. Zo heb ik ontdekt dat de Boviswaarden die ik had gependeld, overeenstemden met de waarnemingen van iemand anders, die onafhankelijk van mij dezelfde metingen deed.

Intuïtie
Met je pendel laat je in feite je intuïtie spreken. Het is dus belangrijk dat je je rationele denken even ‘uitzet’. Je gaat in een toestand van ontspannen concentratie, waarbij je contact kunt maken met je onderbewuste. Dit is een soort meditatieve toestand, waar je met een beetje oefenen steeds makkelijker in kunt gaan. Het kan zijn dat het pendelen op een bepaald moment niet zo goed lukt. Laat de pendel dan even liggen en wacht tot je er klaar voor bent. Misschien wil je te veel weten of is er een andere reden waarom het niet werkt. Dwing in ieder geval nooit een antwoord af, dat heeft geen zin. Met wilskracht kom je er niet, zie het meer als een proces waarin je antwoorden mag ontvangen. Pendelen kost je ook energie, dus neem voldoende rust tussendoor. Het maakt overigens niet zoveel uit wat voor pendel je kiest. In ieder geval hoef je er geen grote bedragen voor neer te tellen. Ik heb zelf een bestaand kettinkje gekozen en een mooie ovale steen als hanger uitgezocht, van ongeveer 1 cm doorsnee. Maar je kunt allerlei pendels maken of kopen. Ik vind het wel belangrijk om er een binding mee te voelen.

Ja of nee
Met een pendel kun je een antwoord vragen op voor jou essentiële vragen, bijvoorbeeld als je voor een belangrijke keuze staat. Het antwoord kan ja zijn, nee of ik weet niet/maakt niet uit. Je moet je pendel daartoe eerst ijken. Dat gaat als volgt. Pak je pendel tussen duim en wijsvinger vast. Laat hem los hangen vanuit een gebogen pols. Ga met je aandacht naar je hart en voel je dankbaarheid om wat je zo meteen mag waarnemen. Maak ook contact met je kruin en voel de verbinding tussen je hart en je kruin. Laat de pendel zachtjes heen en weer slingeren (het is ook mogelijk om vanuit stilstand te beginnen) en vraag dan met je aandacht in je hart of je de bewegingen mag kennen voor ‘ja’, ‘nee’ en ‘ik weet niet’. Terwijl je pendel loopt, zeg je nu in jezelf: ‘mijn pendel zegt nu ja’. Wacht rustig af wat er gebeurt. Herhaal de zin als er geen reactie komt. Waarschijnlijk gaat de pendel draaien, bij mij is dat rechtsom. Herhaal de oefening met ‘nee’ (is bij mij linksom) en ‘ik weet niet’ (bij mij is dat een schuin heen en weer gaande beweging). Je kunt kijken of het werkt bij vragen waar je zelf het antwoord al op weet, bijvoorbeeld ‘ben ik een man?’ En als je het in een groepje leert, kun je kijken of je de Boviswaarden van bijvoorbeeld verse groenten, gekookte groenten, leidingwater, bomen of personen kunt meten en of de waarden die je pendelt met elkaar in overeenstemming zijn. Wie meer wil lezen over pendelen en Boviswaarden, raad ik het boek ‘In resonantie met de natuur’ van Hans Andeweg aan en wie mijn artikeltje over Bovis nog eens terug wil lezen, kan kijken op http://home.wanadoo.nl/lelievita.