BOVIS

(verschenen op 18 juli 2003)

Door de Franse onderzoeker André Bovis is voor de Tweede Wereldoorlog een methode ontwikkeld om de versheid en vitaliteit van voedingsmiddelen te meten. Hij gebruikte een slinger of pendel, waarmee hij intuïtief kon bepalen hoeveel energie of straling een product uitzond. Alle materie, of het nou levend of dood is, zendt immers straling uit. Hij maakte een meetlat die ingedeeld werd in eenheden, die later ‘Bovis’ werden genoemd. Door met zijn pendel over deze schaalverdeling heen te gaan, en te wachten tot de pendel uit zichzelf vanuit een op en neer gaande beweging rondjes ging draaien, las hij de energetische waarde af van het product. Hij noemde zijn instrument de biometer. De biometer werd een groot succes. Bovis kon met zijn meter veel sneller en accurater de kwaliteit van wijn, kaas en andere producten bepalen dan met welke andere methode ook. En de methode bleek ook herhaalbaar te zijn. Onafhankelijke onderzoekers kunnen met deze methode tot vergelijkbare waarden komen. Bovis werd benoemd tot speciale inspecteur bij de Franse regering en verdiende er een aantal jaren zijn brood mee.

Gezonde voeding
Gezonde mensen hebben waarden tussen 6500 en 8000 Bovis. Om gezond te blijven of te worden is het van groot belang om voedsel en water tot je te nemen dat een hogere Boviswaarde heeft dan je zelf hebt. Verse producten hebben een hogere Boviswaarde dan oude producten. Zo hebben pas geoogste groenten waarden tussen 8000 en 10.000 Bovis. Tegen de tijd dat de groenten in de winkel liggen is daar vaak al een derde deel van af. Lang gekookte groenten komen zelden boven de 2000 Bovis. De Boviswaarde van vruchten wordt hoger naarmate ze rijper worden aan de boom en als ze overrijp worden en gaan rotten neemt de waarde weer af. Biologische producten hebben hogere Boviswaarden dan producten uit de gangbare landbouw. Dus naast het grote voordeel voor het milieu (een teelt waarbij geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt) en het ontbreken van eventuele gifresten op de producten, is er ook een ander voordeel van biologische landbouw. Dit effect kan echter door gangbare onder-zoeksmethoden niet worden gemeten. Ook bij water is de vitaliteit van groot belang. Hoewel kraanwater chemisch gezien als veilig en gezond wordt bestempeld, is de vitaliteit ervan erg laag. Het is dus belangrijk het water te vitaliseren, zodat de reinigende werking ervan voor het lichaam weer vergelijkbaar wordt aan dat van vers bronwater. De energetische waarde van het water in een bergbeek is ongeveer 8000 Bovis en van water uit geneeskrachtige bronnen kan dit zelfs meer dan 40.000 Bovis zijn.

Bossen
Een wandeling in een mooi bos doet de mens goed. Dat is ook niet verwonderlijk, als je ziet dat een vitaal bos gemiddeld een hogere Boviswaarde heeft dan gezonde mensen. Als je zelf een waarde hebt van 7000 Bovis, zul je energie krijgen van een wandeling door een bos van 9000 Bovis. Maar als je door een ziek bos loopt met een Boviswaarde van bijvoorbeeld 4000, zul je er juist moe van worden. Ook gebouwen en plekken hebben een Boviswaarde. Van ker-ken en altaren is bekend dat de Boviswaarde ervan enorm hoog kan zijn, tot wel 18.000 Bovis. In zijn boek ‘In resonantie met de natuur’ geeft de bioloog Hans Andeweg heel veel informa-tie over de Boviswaarde, die volgens hem in feite een maat is voor de heelheid van een voor-werp, plek of organisme. De Boviswaarde geeft aan in welke mate de aardse en kosmische krachten, materie en geest, in elkaar doordringen. Op heilige plaatsen zijn kosmische en aardse krachten het sterkst verbonden. Het woord ‘heilig’ heeft ook te maken met ‘helend’, of ‘heel maken’. Kijk maar naar het Engelse woord voor heel (whole) en heilig (holy). Op basis van het boek van Hans Andeweg en aanwijzingen van een collega, ben ik nu zelf Boviswaarden aan het meten. Er is een wereld voor me opengegaan!