PANIEK

(verschenen op 30 januari 2003)

Afgelopen zomer kwam er een vrouw bij me voor een consult, omdat ze last had van heftige paniekaanvallen. Dit uitte zich in de vorm van hartkloppingen, duizeligheid en last van de darmen. Het bracht haar zo uit evenwicht dat ze zich ook depressief ging voelen. Toch had ze altijd een prima leven gehad en ze kon geen enkele oorzaak bedenken voor haar plotseling opgetreden klachten. In totaal is ze 12 keer bij me geweest, en toen was ze zover opgeknapt dat ze het weer aandurfde zonder de consulten. Ze ging verder met yoga, omdat dat haar hielp om rust te vinden en bij zichzelf te blijven.Vorige week sprak ik haar aan op straat, toen ik haar tegenkwam. Ze zag er uit als een ander mens. En dat was ook zo. Ze straalde helemaal, en niet alleen van buiten, ook van binnen. Het deed me goed om te zien dat haar proces zich ook nog voortgezet had in de periode dat ik haar niet meer behandeld had.

leegte
In het eerste consult werd al duidelijk dat ze weinig contact met de aarde maakte. Als iemand goed ‘gegrond’ is, voel ik op energieniveau een duidelijke verbinding tussen het stuitje en de aarde lopen. Maar bij haar was die verbinding er niet. Dat verklaarde ook waarom ze zich zo duizelig voelde. Wat verder opviel was dat er bij haar hartgebied een grote leegte voelbaar was. Alsof ze niet meer tevreden was met het leven dat ze leidde. Het hartgebied staat voor liefde kunnen geven en ontvangen. Hier zit de harmonie in ons leven en kunnen we ons diep vervuld voelen. Maar bij haar ontbrak dat gevoel van vervulling. Ze herkende dit overigens niet, omdat ze altijd zo’n fijn en gemakkelijk leven had gehad. Na de eerste behandeling werden haar klachten alleen maar heftiger. Ze kon geen hap eten meer door haar keel krijgen. Toch had ze de moed om terug te komen. Het was een zware tijd voor haar. Ik voelde hoe ze haar emoties onvoldoende kon toelaten. Zo was ze opgevoed: niet moeilijk doen. En dat kan zich op een zeker moment gaan wreken. Onbewust bleef ze zich een beetje tegen de behandelingen verzetten. Ik kon me dat ook wel voorstellen. Voor haar gevoel had ze pas een probleem gekregen op het moment dat de paniekaanvallen begonnen, maar ik voelde de dieper liggende oorzaken. Ik leerde haar ademhalingstechnieken om dieper te kunnen ademhalen. En ook meditatietechnieken, om te leren ‘zijn’ in plaats van van alles te moeten ‘doen’. Verder zorgde ze ervoor dat ze veel dingen deed die ze prettig vond. Lekker in de tuin werken bijvoorbeeld. Als je een goede verbinding met de aarde wilt maken, dan is onkruid wieden een prima bezigheid.

verdieping
Langzaam maar zeker trad er verbetering in. Ze kon bijvoorbeeld steeds beter voelen dat er energie stroomde in haar lichaam. Dat is al een heel belangrijke stap. Ze voelde zich ook veel rustiger worden. Maar de paniekaanvallen waren er nog wel, en ze was ook erg bang dat de paniek bezit van haar zou nemen. Later kwam er een gevoel van ontheemd zijn bij, een onwezenlijk gevoel alsof ze zichzelf niet meer was. Maar op een dag kwam ze bij me met de mededeling dat ze steeds meer kon genieten. Ze kreeg heel andere contacten met mensen. Voorheen kon ze moeilijk omgaan met mensen die het psychisch moeilijk hadden. Maar nu kon ze veel beter luisteren. Nu ze het zelf moeilijk had gehad, kon ze zich ook beter in een ander verplaatsen. En daardoor kwam er opeens een verdieping in de contacten met andere mensen. Dit was een eerste kadootje dat ze kreeg. En nu, een paar maanden later, kon ik aan haar ogen zien dat ze diep van binnen inspiratie en zingeving heeft gevonden.