OPEN DAG LELIEVITA

(verschenen op 28 november 2002)

Begin november is de nieuwe cursusfolder van Lelievita weer uitgekomen en op zondag 8 december houd ik open dag. Met het geven van cursussen wil ik mensen een handvat geven voor hun persoonlijke ontwikkeling. Iedereen loopt in het dagelijks leven wel op tegen belemmeringen, op lichamelijk, emotioneel of mentaal gebied. De één gaat regelmatig door z’n rug, een ander voelt zich snel geïrriteerd, verdrietig of angstig, en weer een ander heeft last van depressieve neigingen. Soms is het zo ingrijpend dat individuele therapie noodzakelijk is. Maar in veel gevallen is het juist goed om in groepsverband te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Een cursus is dan de aangewezen weg. Je leert er technieken die je thuis ook kunt toepassen. En door ervaringen met elkaar te delen leert iedereen weer net wat extra’s. Je kunt dan bijvoorbeeld een herkenning krijgen (‘zo werkt dat eigenlijk ook bij mij’) of je snapt hierdoor andere mensen opeens beter. Verder voel je je geen patiënt, zoals in individuele therapie vaak wel het geval is, en uiteraard is het ook goedkoper. Kortom, er zijn veel voordelen aan het volgen van een cursus. Vandaar dat ik er deze week in dit artikeltje even bij stil wil staan.

Cursussen 2003
De cursussen die ik voor de eerste helft van 2003 heb ingeroosterd zijn een basiscursus intuïtie en persoonlijke ontwikkeling, een vervolgcursus intuïtie en creëren, energie opbouwen bij vermoeidheid en Meditatie en gevorderden. Deze worden allemaal in Voorburg gegeven. De basiscursus intuïtie en persoonlijke ontwikkeling bestaat uit 10 wekelijkse lessen op de maandagavond. Hier leer je contact te maken met je aura en chakra’s, oftewel het menselijk energiesysteem. Je leert je meer te openen voor je intuïtie en zelf te bepalen hoeveel energie van andere mensen je toe wilt laten. Je kunt je daar namelijk ook voor leren beschermen. Voor mensen die bij mij of elders al een basiscursus intuïtie hebben gevolgd, of vergelijkbare ervaring hebben, is er de mogelijkheid door te gaan met de vervolgcursus intuïtie en creëren. Hier leer je werken met de basisprincipes van het creëren van je werkelijkheid, vol vreugde en voldoening. Deze cursus wordt gegeven op 5 maandelijkse zondagmiddagen. Op de vrijdagmiddag wordt een cursus Meditatie gegeven (8 lessen van 2 uur), gevolgd door een meditatiebijeenkomst van een uur voor gevorderden. Hierin wordt gewerkt met technieken om je gedachtestroom rustiger te maken en de stilte in jezelf te ontdekken. Ook wordt er aandacht geschonken aan ademhalingstechnieken en er wordt een yogaprogramma aangeleerd, dat effectief is om te doen voorafgaand aan de meditatie. In de cursus energie opbouwen bij vermoeidheid kunnen mensen die langdurig last hebben van vermoeidheid technieken leren om meer energie te gaan voelen. Deze cursus begint pas in de tweede helft van mei en beslaat 6 wekelijkse vrijdagmiddagen.

Programma open dag
De open dag wordt op zondagmiddag 8 december van 13.00 tot 17.00 uur gehouden in de Oranjehoek in Voorburg, Oranje Nassaustraat 1. Alle belangstellenden zijn welkom. De middag is gratis toegankelijk, maar voor koffie en thee wordt een bijdrage gevraagd. Ieder uur staat er een bepaalde cursus centraal: om 13.00 uur is dat de basiscursus intuïtie en persoonlijke ontwikkeling, om 14.00 uur de vervolgcursus intuïtie en creëren, om 15.00 uur energie opbouwen bij vermoeidheid en om 16.00 uur Meditatie en gevorderden. Er zal telkens een korte presentatie over de betreffende cursus worden gegeven, en ook wordt er een oefening of visualisatie gedaan met de aanwezigen. Vervolgens is er tijd voor vragen. Aanmelding is niet nodig. Wie niet op de open dag kan komen, maar wel een cursusfolder thuisgestuurd wil krijgen, kan me bellen.