INTUÏTIE IN HET WERK (1)

(verschenen op 20 juni 2002)

In het stukje hierboven is nu te lezen dat ik bij LeLieVita werk. Niet dat er feitelijk iets is veranderd, maar ik heb me begin dit jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en moest toen een naam voor mijn bedrijf opgeven. LeLieVita staat voor Levenskracht, Liefde en Vitaliteit: drie heel belangrijke aandachtspunten in mijn werk. Ik gebruikte mijn bedrijfsnaam tot voor kort niet naar buiten toe, maar dat veranderde toen ik op een dag drie keer binnen 2 uur geconfronteerd werd met het woordje ‘lelie’. Ik had even vrijaf genomen en maakte een wandeling langs de Vliet. Eerst kwam ik een boot tegen die ´de Lelie´ heette, toen hoorde ik ergens vanuit een radio een reclame voor ‘Café de Lelie’ en tenslotte zag ik lelies bij een bloemenstal. Ik heb dit als een aanwijzing opgevat dat ik mijn bedrijfsnaam ook meer naar buiten toe mag presenteren. Zo werkt dat vaak met intuïtie: je krijgt een heleboel aanwijzingen of ‘betekenisvolle toevalligheden’ op je pad, en als je ervoor open staat leer je die aanwijzingen gebruiken. Ik heb dit ook als voorbeeld gebruikt in een lezing over ´intuïtie in het werk´, die ik onlangs gaf voor het Ministerie van VROM, mijn vroegere werkgever. De belangstelling voor de lezing bij VROM was erg groot. Het was georganiseerd door een spiritueel platform ’ZIN’, dat streeft naar meer Zingeving in het werk. Ik zal in dit artikeltje vertellen hoe er de laatste jaren binnen VROM meer aandacht gekomen is voor spirituele activiteiten, en hoe betekenisvolle toevalligheden ook hierbij een rol hebben gespeeld. Volgende maand ga ik verder in op de inhoud van mijn lezing.

Spiritueel netwerk
In 1999 heb ik binnen VROM samen met een collega de voorloper van ZIN opgericht: SPIN. Dit stond voor SPIritueel Netwerk en voor INSPiratie. We organiseerden regelmatig bijeenkomsten en activiteiten en informeerden onze collega’s hierover via een tweemaandelijkse elektronische nieuwsbrief. Uiteindelijk hadden zich ruim 130 mensen aangemeld voor deze nieuwsbrief, dus er was zeker een draagvlak voor wat we deden.
De collega met wie ik het netwerk heb opgericht kende ik nauwelijks. We raakten een keer kort aan de praat en op de fiets naar huis schoot zomaar door m´n hoofd dat ik met haar wel een spiritueel netwerk zou kunnen oprichten. Het was zomaar een flits, en ik had nog nooit van het bestaan van dergelijke netwerken gehoord. We hadden voor de week daarop een lunchafspraak gemaakt om elkaar beter te leren kennen, en ik vertelde haar mijn idee. Toen bleek dat het eigenlijk haar idee was en dat ik het telepatisch moest hebben opgepikt, want ze was er al anderhalf jaar mee bezig. Ze draaide mee in een spiritueel netwerk bij het ministerie van Landbouw, en ze was vast van plan iets dergelijks bij VROM te starten. De naam van het netwerk had ze zelfs al bedacht. Het enige wat ze nog nodig had was een maatje, en het was dus duidelijk dat ík dat moest zijn. We bleken elkaar perfect aan te vullen in capaciteiten.

Kamille
Toen we in de eerste bijeenkomst van SPIN met de hele groep ieder voor zich een bloem gingen visualiseren, als symbool voor ons netwerk, verscheen bij ons beiden ‘toevallig’ een kamille. Ik vond hem maar klein en onooglijk en had eigenlijk liever een roos of een zonnebloem gekregen. Maar als je gewoon laat komen wat er komt en het niet probeert aan te sturen met je verstand, kan het zijn dat er iets anders verschijnt dan je had gehoopt. Iedereen vertelde wat voor bloem hij of zij had gezien en hoe stevig de wortels eruit zagen, in wat voor omgeving de bloem stond etc. Toen mijn maatje over haar kamille vertelde bleek ze er wel degelijk blij mee te zijn. Ze zag er een pioniersplant in en ook nog geneeskrachtig. En pas toen genoot ik van mijn bloem en voelde ik weer de bevestiging dat het goed was dat wij samen met dit spiritueel netwerk waren gestart. Inmiddels hebben we VROM allebei verlaten, maar gelukkig is het netwerk in een nieuw jasje wel voortgezet.