GEVOELIGHEID

(verschenen op 25 april 2002)

Sommige mensen zijn zo gevoelig, dat ze onbedoeld veel ellende van andere mensen oppikken en het moeilijk weer los kunnen laten. Dit zijn in het algemeen mensen die heel invoelend zijn en andere mensen een grote dienst kunnen bewijzen door met veel aandacht voor ze klaar te staan. Alleen kan het vervelende neveneffect zijn, dat je onbedoeld het verdriet of de pijn van de ander overneemt. Of dat hun boosheid je te persoonlijk raakt. Of dat je uitgeput raakt en opbrandt.
Toen ik jaren geleden een burn out had, heb ik voor het eerst gemerkt dat ik helemaal leeg kon lopen door het contact met andere mensen. Gezellig een ochtendje bij iemand op bezoek gaan en dan een week lang uitgeteld zijn. Het gebeurde soms zelfs al na een uurtje winkelen. Ik had toen nog niet geleerd hoe je goed bij jezelf kunt blijven. Ik wist niet eens dat ik gevoelig was voor energie van andere mensen.
Ook negativiteit van andere mensen kan soms heel hard binnenkomen. Als iemand in een slechte stemming is en op jou afreageert, kan het zijn dat deze boosheid je diep raakt, terwijl je rationeel heel goed beseft dat diegene alleen maar uiting geeft aan zijn eigen onvrede. Het hoeft helemaal niets met jou te maken te hebben. Maar als je je niet beschermt tegen dergelijke negativiteit, kun je er helemaal door van slag raken. Het kan zelfs letterlijk pijn doen in je lichaam. In dit soort situaties leer ik mensen aan om zichzelf hiertegen te beschermen. En dan niet door je af te sluiten en een soort pantser om je heen te zetten. Op die manier kweek je namelijk een soort ongevoeligheid aan die je ook afschermt van je eigen emoties. Zowel voor jezelf als voor de buitenwereld is dit geen prettige oplossing. Beter is het om te leren om te gaan met je gevoeligheid en technieken aan te leren om de energie van anderen wel waar te nemen, maar niet over te nemen. In de basiscursus Intuïtie en Persoonlijke Ontwikkeling, die ik samen met Marloes Zuiderwijk heb opgezet, komen veel van dit soort technieken aan bod.

Gronding
Als je eenmaal energie van andere mensen hebt binnen gekregen, is het ook belangrijk dat je die weer kwijt kunt raken. Eén van de mogelijkheden hiertoe is om deze energie af te voeren naar de aarde via je ‘gronding’, je energetische verbinding met de aarde. Mensen die heel gevoelig zijn, hebben vaak niet zo’n stevige gronding. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan basisveiligheid vanuit de jeugd. Wie zich als kind niet veilig heeft gevoeld (bijvoorbeeld als je altijd kritiek kreeg, of als één van je ouders soms onredelijk boos op je was, of bij ervaringen op het gebied van seksueel misbruik) heeft zichzelf waarschijnlijk aangeleerd om de signalen vanuit zijn omgeving haarscherp waar te nemen, met een soort denkbeeldige antennes. Als je de bui kunt voelen aankomen, kun je je tenminste indekken. Hiermee wordt het gevoel van onveiligheid een beetje verminderd. Het nadeel van een dergelijke strategie is dat je zo je energiesysteem (je aura) meestal teveel omhoog tilt, en geen grond meer onder je voeten kunt voelen. Mensen die wel een stevig contact met de aarde hebben, staan vaak zowel letterlijk als figuurlijk stevig met beide benen op de grond. En dit contact met de aarde kan je ook helpen om energie die niet bij je past weer af te voeren. Dit kan energie van andere mensen zijn, maar het kunnen ook oude patronen van jezelf zijn, die niet meer passen bij wie je tegenwoordig bent. Het is dus de kunst om je gevoeligheid te behouden, en toch ook goed gegrond te zijn. Gronden kun met een paar simpele technieken aanleren, maar om gegrond te blijven zul je er veel tijd en aandacht aan moeten blijven schenken. In diverse disciplines (o.a. yoga, intuïtieve ontwikkeling en healing) komt dit aan de orde. Wie persoonlijke tips wil hebben om goed te leren gronden of om technieken te leren om je te beschermen tegen energie van andere mensen, kan me gerust een keer bellen.