BEPERKENDE OVERTUIGINGEN

(verschenen op 28 februari 2002)

Als je een positieve of negatieve boodschap over jezelf heel vaak ingeprent hebt gekregen in je leven, is er een grote kans dat je die boodschappen voor waar bent gaan aannemen. Wie in zijn jeugd regelmatig geprezen is omdat hij zo’n lief kind was, of zo goed kon voetballen, zal op dat vlak meestal veel zelfvertrouwen ontwikkelen. Maar als het lief gevonden worden door je ouders gekoppeld werd aan het vertonen van bepaald gedrag (ik vind je lief als je je netjes gedraagt of als je goed voor me zorgt), kan het zijn dat je een overtuiging ontwikkelt dat je niet lief bent zonder dat gewenste gedrag. Dan moet je je de hele tijd maar lopen bewijzen om aardig gevonden te worden. En als je vroeger altijd te horen kreeg dat je niet deugde, kan dit ook een diepgewortelde beperkende overtuiging van je worden. De meeste mensen ontwikkelen desondanks vaak wel een oppervlakkig gevoel van zelfrespect. Met hun verstand weten ze wel dat ze de moeite waard zijn. Maar omdat er diep van binnen nog altijd zo’n vervelend stemmetje het omgekeerde zit te beweren, zijn die mensen vaak heel druk bezig om dit ongewenste stukje van zichzelf te maskeren. En dat kost veel energie. Het kan zelfs leiden tot het ontstaan van een burn out of lichamelijke aandoeningen.

Negatief zelfbeeld veranderen
Gelukkig is het mogelijk om beperkende overtuigingen en negatieve zelfbeelden te veranderen. Eén methode is het gebruiken van positieve affirmaties. Een affirmatie betekent letterlijk ‘bevestiging’. Met een positieve affirmatie bevestig je iets positiefs. Het kan helpen om heel vaak iets positiefs over jezelf te horen. Helaas komt dit echter niet altijd binnen. Als je echt een diepgewortelde overtuiging hebt dat je niet de moeite waard bent, kunnen honderden mensen je vertellen hoezeer ze je waarderen, en toch komt het niet aan. Dat stemmetje binnenin je zegt immers dat ze allemaal ongelijk hebben. Het is dus goed om eerst contact te maken met die beperkende overtuigingen. Dat kun je doen met behulp van een therapeut. In een aurahealing kan ik mensen helpen deze overtuigingen los te laten, zodat er ruimte komt voor wat nieuws. Je kunt het ook in een meditatie doen. Je hoeft niet eens een duidelijk beeld te hebben van die overtuigingen zelf. Je intentie om er contact mee te maken en ze los te laten, kan al voldoende zijn. Als je in een meditatieve toestand bent, waarbij je hersengolven langzamer vibreren dan in normale toestand, sta je heel open voor positieve affirmaties. Als je op zo’n moment dan heel vaak bevestigt dat je erg de moeite waarde bent, kan het veel dieper binnendringen dan wanneer je dergelijke boodschappen in het dagelijks leven te horen krijgt.

Spiegel
Wie graag wil weten welke overtuigingen hij verborgen houdt, kan bijvoorbeeld bij een ‘aurareader’ te rade gaan, iemand die de informatie uit je aura kan aflezen. Maar je kunt er ook zelf contact mee maken door de dagelijkse werkelijkheid als een spiegel te beschouwen. Je ziet je diepste overtuigingen er namelijk in weerspiegeld. Als je altijd keihard werkt, maar er komt toch nauwelijks geld in het laatje, kan het zijn dat je een beperkende overtuiging hebt op het gebied van geld of overvloed in je leven. Kijk maar eens hoe je ouders over geld en overvloed dachten. Misschien heb je hun overtuiging dat je hard moet werken voor je geld en dat het slecht zou zijn als het je zomaar kwam aanwaaien, onbewust overgenomen. Als veel mensen in je familie jong zijn overleden, kun je een ernstige ziekte ontwikkelen, omdat je een verborgen overtuiging hebt dat ook jij jong zal sterven. Want onze geest is zo sterk, dat hij inderdaad in staat is dergelijke overtuigingen uit te laten komen door de bijbehorende ziekte voor je te creëren. Wie dus narigheid tegen komt in zijn of haar leven, kan dit als hulpmiddel gebruiken om erachter te komen wat voor overtuigingen er verborgen zitten. Het transformeren hiervan in positieve overtuigingen kan de situatie helemaal veranderen.