DE HELENDE REIS

(verschenen op 31 januari 2002)

In mijn praktijk komen regelmatig mensen die kanker hebben. Naast hun reguliere behandeling willen ze bijvoorbeeld een serie aurahealings ondergaan, een cursus volgen of preventieve gezondheidsproducten gebruiken.Vlak voor kerstmis kreeg ik van één van hen een boek te leen dat haar erg had aangesproken: ‘De helende reis’ van de Amerikaanse Brandon Bays. De auteur beschrijft haar ervaring met de genezing van een tumor. Ze was werkzaam in de preventieve gezondheidszorg en ze leefde heel bewust en gezond. Toch werd ze ziek. Toen haar buik steeds dikker werd stapte ze uiteindelijk naar de dokter en die ontdekte een tumor, zo groot als een basketbal. Direct opereren, was haar dringend advies aan Bays. Maar Bays hoorde een innerlijke stem die haar zei dat ze dit zelf moest oplossen en dat het haar ook zou lukken. Ze onderhandelde met haar arts en kreeg toen een maand de tijd om de tumor weg te krijgen op de natuurlijke manier. Ze besloot dat ze die kostbare maand niet zou verdoen aan het praten met mensen die bezorgd zouden zijn en vanuit angst zouden reageren. Ze vertelde het alleen aan een paar nabije vrienden, die haar onvoorwaardelijk steunden in haar aanpak.

Tumor verdwenen
Bays’ genezingsproces betekende een diepgaande transformatie. Ze kwam bijvoorbeeld in aanraking met een vrouw die haar hielp in contact te komen met oude emoties, waarvan ze dacht dat ze die al lang verwerkt had. Pas door deze heel goed onder ogen te zien, en alle betrokkenen te vergeven, was ze in staat het los te laten. Toen de achterliggende oorzaak van de tumor in één sessie was opgelost, bleek haar buik direct als pudding aan te voelen. Ze voelde zich een paar dagen beroerd, en ondertussen slonk het gezwel in een enorm tempo. Toen de maand verstreken was, was het nog niet volledig weg, maar ze had toen zoveel vertrouwen in haar eigen kracht gekregen dat ze een operatie weer weigerde. Een paar weken later was ze volledig genezen.
Hierna heeft ze duizenden mensen hetzelfde proces laten doorlopen. En door de methode in haar boek uitgebreid te beschrijven, roept ze ons allemaal op het bij elkaar toe te gaan passen. Het leidt uiteindelijk tot het afpellen van de denkbeeldige ui in jezelf, met alle beschermlagen die je hebt opgebouwd door ervaringen in je leven die minder prettig waren. Mensen die deze ‘reis’ maken, door alle beschermlagen heen, komen een keer bij een onbekende zone die ervaren kan worden als een leegte, een zwart gat of een afgrond. Dit is de toegangspoort tot wat Bays ‘de Bron’ noemt, je diepste kern die alleen uit liefde bestaat. Het kan heel angstig zijn door die afgrond heen te gaan, maar wie die stap kan zetten komt bij die kern van pure liefde terecht, van waaruit het mogelijk is de oorzaak van het probleem op te lossen.

Regulier en alternatief
Bays heeft ervoor gekozen een operatie af te slaan en het reguliere medische circuit de rug toe te keren. Via de alternatieve weg, door spirituele ontwikkeling en het verwerken van verdrongen emoties, wist zij zichzelf te genezen. Dit wil niet zeggen dat iedereen dit kan. Ik zal zelf niemand adviseren om, net als Bays, een medisch noodzakelijk geachte behandeling af te slaan. Tenslotte is het ook mogelijk om beide te doen: je te laten opereren of behandelen en tegelijkertijd de weg naar binnen te volgen. Ik weet niet wat ik zelf zou doen in haar situatie, of ik wel zo had durven vertrouwen op het stemmetje van m’n intuïtie. Want het is in levensbedreigende situaties misschien wel heel moeilijk om te weten of het je intuïtie is die spreekt, je angst of je wilskracht. Helaas gaan er nog altijd veel mensen dood aan kanker, of ze nu voor de reguliere of voor de alternatieve weg gekozen hebben. En dan staan er altijd mensen aan de zijlijn die het beter menen te weten en zeggen: ‘zie je wel, ik had wel gelijk’. Ik denk dat je dat nooit kunt zeggen. Als buitenstaander kun je dit nooit beoordelen en wie zijn wij om te zeggen dat iemand niet had hoeven sterven. Maar gelukkig hebben we in Nederland wel de beschikking over hoogwaardige medische technologie en tegelijkertijd veel deskundigheid op het alternatieve vlak, waardoor je in ieder geval de mogelijkheid hebt het beste uit beide benaderingen te kiezen.