PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG

(verschenen op 3 januari 2002)

Allereerst een heel gezond 2002 gewenst voor alle lezers van deze rubriek. Mijn artikeltje van deze week gaat over het voorkómen van ziektes, wellicht ook handig voor alle mensen met goede voornemens. Voorkomen is beter dan genezen. Maar helaas zijn slechts weinig mensen in staat de eerste signalen die aangeven dat er iets niet in orde is te herkennen, zodat ze tijdig maatregelen kunnen treffen. Als je hier niets mee doet, kan het gebeuren dat iets wat klein begonnen is, uitgroeit tot een ernstige ziekte. De kosten voor de gezondheidszorg rijzen momenteel de pan uit. Het is duidelijk dat we niet op deze weg door kunnen gaan. Het roer zal een keer om moeten.
Sommige mensen zijn pas bereid iets voor hun gezondheid uit te geven als ze al heel ziek zijn. Vooral in het oosten wordt echter heel veel geld gestopt in preventieve gezondheidszorg. Dit betekent dat men probeert te voorkomen dat mensen ziek worden. In de oosterse filosofie is dit zelfs een belangrijkere taak van de dokter dan het genezen van ziektes. Japan is bijvoor-beeld het gezondste land ter wereld, en dat komt vast niet alleen door alle vis die daar gegeten wordt.

Roy Martina
In oktober woonde ik een dag bij van Roy Martina, een arts die zich helemaal heeft toegelegd op de preventieve gezondheidszorg. Het thema van die dag was ‘vitaliteit’. Door heel gezond te leven kun je je lichaam en geest verjongen, zodat je op je 80e bij wijze van spreken nog een marathon zou kunnen lopen. Als voorbeeld van níet vitaal zijn gaf hij aan, dat onze aderen al voor zo’n 80% kunnen zijn dichtgeslibt voordat we klachten krijgen en naar een dokter gaan. Maar dan is er natuurlijk al heel veel schade aangericht in het lichaam. Het is dus de kunst om eerder door te krijgen dat je iets moet veranderen in je leef- en eetpatroon. Martina noemde een heleboel factoren die van belang zijn als je vitaal wilt worden en blijven. Zo raadde hij ons aan iedere dag voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen en het lichaam ook te stretchen. En ook een gezond voedingspatroon, weinig koffie en alcohol drinken en vooral heel veel wa-ter drinken is belangrijk. Hij ging verder in op het belang van de ademhaling, het goed omgaan met je emoties en het gebruik van vitaminepreparaten en andere preventieve gezondheidspro-ducten.

Persoonlijke ontwikkeling
Ik vind het zelf ook belangrijk om preventief te werken, om onnodig lijden te voorkomen en mensen naar echt welzijn te helpen. Zo leer ik mensen om steeds beter de signalen van het lichaam op te pakken en hier ook consequenties uit te trekken. De weg naar binnen is een weg waardoor je in contact kunt komen met weggestopte emoties en geblokkeerde energie. Wie bereid is hier wat mee te doen, is bezig met persoonlijke ontwikkeling. Je kunt leren blokkades in je energiesysteem op te heffen en contact te maken met een wervelende levensstroom. En dat is pas echt gezond zijn. In de aurahealings help ik mensen hun energieblokkades op te los-sen en meer energie in hun leven te brengen. Maar voor mensen die het leuk vinden allerlei technieken hiervoor zelf te leren, raad ik aan een cursus op dit gebied te volgen. Samen met Marloes Zuiderwijk geef ik vanaf eind januari een Basiscursus Intuïtie en Persoonlijke Ontwik-keling. En op 11 januari start ik ook een meditatietraining.