DE MOEITE WAARD

(verschenen op 29 november 2001)

Lucas voelt zich al een tijdje niet lekker in z’n vel zitten. Zijn huwelijk is slecht. Met zijn vrouw valt er weinig meer te praten, hij kan haar gewoonweg niet bereiken. Ze hebben besloten te gaan scheiden. Ook op z’n werk rommelt het. Hij heeft een verantwoordelijke baan als afdelingshoofd binnen een bedrijf. Hoewel het werk hem lang geboeid heeft, valt het hem steeds moeilijker zich ervoor te motiveren. Door een reorganisatie is het chaotisch op z’n werk en bovendien worden er beslissingen genomen die hem niet zinnen. Hij voelt zich moe, heeft last van migraine en van pijn in z’n buik, waarschijnlijk door spanningen veroorzaakt. Dan meldt hij zich ziek. Na 5 weken gaat hij toch maar weer aan het werk. Maar hij besluit wel om een serie aurahealings te ondergaan, om aan de dieper liggende oorzaken te kunnen werken.

Emoties afschermen
Het eerste wat opvalt is dat Lucas nauwelijks contact maakt met de aarde en met de kosmos. Bij mensen die stevig in hun schoenen staan voel ik altijd een diep verbindingskoord met de aarde. De aarde geeft ons rust en het is ook mogelijk om alles wat niet meer bij je past te laten afvoeren via je grondingskoord. Het contact met de kosmos is ook van groot belang om lekker in je vel te zitten. Je kunt je als het ware laten voeden door de levenskracht die om je heen is. Verder open je zo de weg voor je intuïtie.
In de healing wordt duidelijk dat Lucas een soort energetisch schild voor zich heeft, dat hem beknelt. Het is alsof hij zich met dit schild afschermt voor zijn emoties. Hij durft ze niet te voelen. Ik kan langzaam maar zeker een beetje ruimte maken, zodat het schild wat verder van zijn lichaam af komt te staan. Hierdoor neemt de druk op zijn hart en zijn buik af. Hij kan dit zelf ook goed voelen. Hij voelt een stroom energie door z’n hele lichaam trekken.

Driftige vader
In de healings die volgen wordt het plaatje steeds completer. Naarmate hij meer ruimte leert maken voor zijn gevoel, worden de dieper liggende wonden zichtbaar. Zo komt het beeld van zijn vader naar voren. Hij ziet eruit als een kleine sterke man, vol vuur, die Lucas’s denken en oordelen sterk beïnvloed heeft. Door de healings wordt Lucas geholpen daar stukje bij beetje afstand van te nemen. Lucas vertelt na afloop dat zijn vader een driftkop was en dat hij een haat-liefde verhouding met hem had, waarbij er overigens wel meer sprake was van haat dan van liefde. Zijn vader is nu al een paar jaar dood. Lucas had gedacht dat hij zijn jeugdtrauma’s in relatie tot zijn vader inmiddels verwerkt had, maar door de healings wordt duidelijk dat er nog wel wat op te ruimen valt.

Omgeving verandert mee
Na een keer of tien hoeft Lucas niet meer bij me terug te komen. De pijn in z’n buik en de migraine zijn vrijwel helemaal verdwenen. Hij heeft geleerd beter naar zijn gevoel te luisteren. Hij mediteert iedere ochtend een uur, wat niet gemakkelijk is voor iemand die een echte doener is, zoals hij. En wat verder heel belangrijk is: hij heeft geleerd dat de dingen die hem overkomen sterk te maken hebben met hoe hij er zelf aan toe is, en dat zijn omgeving zal mee veranderen als hij in staat is zichzelf te veranderen. Hij krijgt hier ook al snel een bevestiging van. Hij komt namelijk weer ‘on speaking terms’ met zijn vrouw. De scheiding is onafwendbaar, maar ze gaan nu niet meer in haat en nijd uit elkaar, maar met respect voor elkaar.
Doordat Lucas zijn emoties heeft leren voelen en er mee om kan gaan, wordt zijn leven weer de moeite waard. En hij heeft het allemaal aan zichzelf te danken, want ik kan niemand helpen die niet bereid is zichzelf te helpen.