INTUITIEVE ONTWIKKELING

(verschenen op 6 september 2001)

De belangstelling voor intuïtieve ontwikkeling is momenteel erg groot. Het versterken van je intuïtie wordt steeds meer gezien als een goede manier om je persoonlijkheid te ontwikkelen, je leven meer in balans te krijgen, je energie te laten toenemen en betere beslissingen te nemen. In de huidige maatschappij ligt té vaak nog de nadruk op presteren. Velen beginnen nu in te zien dat je even de tijd kunt nemen om je innerlijke raadgever om advies te vragen. We zijn gewend zoveel te moeten van onszelf, dat we vaak niet aan inkeer toekomen. Probeer te luisteren, keer je aandacht naar binnen, stop met denken. Daar liggen de antwoorden. Je weet ze allemaal al. In ieder mens schuilt de kracht om over intuïtieve vermogens te beschikken.
Ook in het bedrijfsleven komt er steeds meer belangstelling voor intuïtieve ontwikkeling. Mensen met een burn out kunnen door het ontwikkelen van hun intuïtie leren hun grenzen beter te bewaken. Managers die voorheen hun beslissingen puur op rationele gronden namen, leren nu door cursussen en coachingtrajecten om hun talenten op het gebied van gevoel en intuïtie te ontwikkelen, waardoor de resultaten sterk kunnen verbeteren.

Vertrouwen
Intuïtie kun je omschrijven als ‘gevoelsmatig weten’. Om je intuïtie te ontwikkelen hoef je niet hard te studeren, zoals we gewend zijn bij de wetenschap (het rationele ‘weten’). Want het mooie van intuïtie is dat alles eigenlijk vanzelf gaat, als je je er maar voor open kunt stellen. Door te vertrouwen op je intuïtie, zullen je intuïtieve ervaringen steeds verder toenemen. Vertrouw erop dat je je hart goed hebt gehoord. En dat het volgen van je innerlijke raadgever het beste is, ondanks alle tegensprekende bewijzen van je eigen ‘redelijke’ gedachten, je vrienden, je omgeving en de hele wereld.
Het lastige is, dat veel mensen gewend zijn vanuit scepsis te leven. Immers, de wetenschap groeit juist door twijfel. Die stelt alles ter discussie, vervolgens wordt er onderzoek gedaan en worden harde bewijzen gezocht of iets al dan niet waar is. Maar bij het laten groeien van je intuïtie is het juist belangrijk iedere subjectieve ervaring serieus te nemen, ook al heb je geen bewijs dat het waar is.
Het is de kunst om naar je eerste ingeving te luisteren, dat is je intuïtie. Daarna komen er meestal ondermijnende gedachten die door angst zijn ingegeven (ik kan dat toch niet, dat is niet gepast, wat zullen ze wel denken) en rationele overwegingen, die ook beperkend kunnen werken. Een goede manier om dat eerste stemmetje beter te kunnen horen, is dagelijks te mediteren. Ik heb daar in januari dit jaar al eens een artikeltje aan gewijd. Vanuit de innerlijke stilte ontluiken de meest creatieve ideeën.

Snel
Met intuïtie kun je op een creatieve en snelle manier problemen oplossen. Als je een goede balans kunt creëren tussen ratio en intuïtie, krijg je het beste resultaat. Dan kun je afgaan op je gevoel, luisteren naar je intuïtie en toch weloverwogen en ‘logische’ beslissingen nemen.
Soms gaat het bij intuïtie om een beslissing die je in een fractie van een seconde neemt, waarbij je je pas achteraf realiseert dat je intuïtie in het spel was. Zoals de moeder die druk met haar bezoek aan het praten was en midden in het gesprek zonder enige reden naar de gang rende en onder aan de trap net haar tweejarig kind kon opvangen dat boven over een hekje geklommen was en naar beneden stortte. De moeder had hiervan niets gehoord en had geen idee waarom ze plotseling bij haar bezoek was weggerend. Door deze intuïtieve ingeving kwamen moeder en kind met de schrik vrij.
Als je niet luistert naar je intuïtie, of je omgeving neemt je niet serieus, kan het slecht aflopen. Pas hoorde ik het schokkende verhaal van een vrouw die in haar eerste zwangerschap steeds het gevoel had gehad dat er iets niet goed zat. Maar in het ziekenhuis ontkende men alles. Er waren geen symptomen van een afwijkende zwangerschap, dus ze moest de hele rit uitzitten. Het kind overleed uiteindelijk vlak voor de bevalling, terwijl het hoogstwaarschijnlijk gered had kunnen worden als de intuïtieve ingevingen van de moeder serieus genomen zouden zijn en het kind eerder was gehaald.

Healings en intuïtie
Bij het geven van een aurahealing schakel ik mijn denken zoveel mogelijk uit, en geef ik mijn intuïtie vrij spel. Daardoor is het mogelijk antwoorden te krijgen op vragen waar je met je verstand niet bij kunt. Ik krijg beelden of signalen, die ik via de rationele weg niet had kunnen weten. Daardoor is het ook mogelijk dat de regie van de healing in feite op onbewust niveau gevoerd wordt door de cliënt zelf.
Veel mensen die ik behandel zijn zelf ook vrij intuïtief ingesteld. Sommigen hebben dat niet door van zichzelf en anderen weten zich geen raad met hun intuïtieve gaven. In de behandeling kom ik de blokkades in het menselijk energiesysteem (de aura en de chakra’s) vanzelf tegen en ik kan daar ruimte maken, zodat de energie er beter doorstroomt en de mensen weer lekkerder in hun vel komen te zitten. Ze gaan zich dan bijvoorbeeld meer openen, zodat hun intuïtie veel duidelijker zichtbaar en voelbaar wordt. Of ze worden veel rustiger, en komen met beide benen op de grond te staan, waardoor ze hun intuïtieve gaven beter kunnen gaan benutten.

Synchroniciteit
Iedereen kent wel dat gevoel: op het juiste moment op de juiste plaats zijn. We noemen dat vaak geluk hebben. Hierbij is echter geen sprake van kansberekening, maar van “synchroniciteit”. Dit is een schijnbaar toevallige gebeurtenis die een betekenis heeft. Wie zijn intuïtie ruim baan geeft, zal steeds vaker synchrone gebeurtenissen meemaken. Ze leiden je als het ware de weg. Als je leven vol synchroniciteit is, loop je gelijk met de stroom. Je zit op je pad, je voelt je sterk, alert en op je allerbest. De antwoorden liggen al klaar, je hoeft alleen maar op te letten. Zodra je je aandacht naar binnen richt en alle afleidende zaken elimineert, blijft de simpele waarheid over.
Ik laat zelf mijn leven vrij sterk leiden door synchroniciteit. Ik ontmoet de juiste mensen, heb telepathische ervaringen die een diepere betekenis blijken te hebben en krijg op de juiste momenten ‘toevallig’ te horen dat er een nieuwe baan of uitdaging voor me beschikbaar is. Het is daarbij wel belangrijk je open te stellen voor je wensen en je hogere doelen. Toen ik mijn werk als milieubeleidsmedewerker bij het ministerie van VROM een paar maanden geleden niet meer vanuit mijn hart kon doen, heb ik me opengesteld voor nieuwe uitdagingen op het gebied van spirituele ontwikkeling en gezondheid. Ik was er dag en nacht mee bezig, zonder dat ik precies een beeld had hoe het eruit moest gaan zien. In een stroomversnelling kwam er toen zoveel op me af, dat ik nu volledig als zelfstandige kan werken. Ik doe dit met veel plezier, omdat het werk een grote bron van zingeving is geworden.