KLANKEN

(verschenen op 12 april 2001)

Wist u dat klanken genezend kunnen werken? U hebt vast wel eens ervaren dat bepaalde muziek u tot rust kan brengen, andere muziek u opvrolijkt of juist wat melancholiek maakt. Maar muziek blijkt niet alleen effect op onze stemming te hebben, de reikwijdte ervan is veel groter! Een aurahealer kan bijvoorbeeld gebruik maken van klanken om blokkades in het menselijk energiesysteem op te heffen. Het werkt als een soort massage van de chakra’s. Hiermee kunnen zowel lichamelijke als emotionele en mentale kwalen worden verholpen.
Als kind leerde ik al dat kamerplanten goed zouden gedijen bij klassieke muziek. Ik snapte niet hoe dit kon, maar ik was er wel trots op dat de planten op mijn kamer, waar ik regelmatig fluit speelde, zo uitbundig groeiden. Nu weet ik dat klanken in feite vibratie zijn, trilling, en dat al het leven op aarde uiteindelijk draait om deze vibratie. Het menselijk energiesysteem, de aura, is bijvoorbeeld ook één en al vibratie. En door het principe van resonantie hebben we de neiging mee te gaan vibreren met onze omgeving. Als je een gitaarsnaar in trilling brengt, zal een andere gitaar in diezelfde ruimte bijvoorbeeld ook gaan resoneren en dezelfde klank produceren. Dus als wij luisteren naar muziek, kan het ons ook echt van binnen raken doordat er iets in ons meetrilt met de klanken die we horen. Op deze manier is het dus mogelijk dat blokkades in het menselijk energiesysteem worden opgeheven door de vibratie van bepaalde muziek.

Mantra’s
Mantra’s komen uit de oosterse cultuur. Een mantra is een vers met een eindeloze herhaling van dezelfde woorden op dezelfde melodie. Het ontleent zijn kracht aan de herhaling. Immers, door positieve boodschappen heel vaak tegen jezelf te zeggen, kunnen deze dieper doordringen. Maar niet alleen de betekenis van de woorden die je uitspreekt is van belang, vaak is de klank van de woorden op zich al vol betekenis. Iedere klank vertegenwoordigt namelijk een bepaalde trilling en die komt binnen op een bepaalde plek in het lichaam.
In het Sanskriet (net als in het Hebreeuws trouwens) heeft de klank van een woord zelfs een rechtstreeks verband met de betekenis ervan. Er is als het ware een energetische match tussen klank en betekenis. Hierdoor wordt de werking van mantra’s versterkt. Een heel bekend woord is het ‘aum’ (of ‘ohm’), wat het ‘al dat is’ vertegenwoordigt. Deze klank brengt je hele lichaam in trilling en heeft een heel krachtige uitwerking. Dit woord wordt zeer veel gebruikt in mantra’s.
Henry Marshall heeft prachtige mantra’s op CD gezet. Hij schrijft bij één van zijn CD’s: ‘Elke mantra is een unieke, geïnspireerde en devotionele muziek met eigen kenmerkende, transformerende eigenschappen. Je kunt deze mantra’s gebruiken om stress te verminderen, voor meditatie en zomaar voor je plezier...’
Op deze CD staan mantra’s voor bijvoorbeeld verlichting en vrede, creativiteit, onzelfzuchtige rijkdom en veiligheid, dankbaarheid en voor het overwinnen van negativiteit, slapeloosheid en ziekte. De mantra’s zijn gemakkelijk aan te leren. Ook voor kinderen zijn mantra’s een absolute aanrader!

Effecten op water
Klanken blijken niet alleen effect te hebben op levende wezens, maar ook op materie. In het tijdschrift ‘Ascension’ las ik onlangs een artikeltje over het werk van de Japanner Masaru Emoto. Hij heeft een boek gepubliceerd, ‘The messages from Water’, waarin hij foto’s toont van de kristalstructuur van bevroren water, na verschillende energetische behandelingen. Hij heeft watermonsters genomen en deze met gebed, bepaalde gedachten of met muziek behandeld. Na invriezing van het water bleek er een enorm verschil te zijn ontstaan tussen onbehandelde en behandelde watermonsters. Terwijl de kristallen van ingevroren gedestilleerd water geen kristallijne structuren vertoonden, trof hij na behandeling met klassieke muziek tere, symmetrische, kristallijne structuren aan. Ook als hij bepaalde woorden op het etiket schreef, bleek dit een uitwerking te hebben op de kristalstructuur. Dit kan als volgt verklaard worden. Woorden wekken bepaalde gedachten op en gedachten zijn een vorm van energie, trilling, waar het water blijkbaar op reageert. Toen de woorden ‘dank u’ op een fles gedestilleerd water werden geplakt, hadden de bevroren kristallen een soortgelijke vorm als de kristallen van water dat was blootgesteld aan Bach’s ‘Goldbergvariaties’, muziek die uit dankbaarheid is gecomponeerd voor de man naar wie het stuk is genoemd. Heavy metal muziek daarentegen bleek een vergelijkbaar effect te hebben als negatieve gedachten en emoties: het water vormde geen kristallen en vertoonde een chaotische verbrokkelde structuur.
Als muziek zo’n duidelijk effect heeft op de structuur van water, dan is het niet moeilijk voor te stellen dat ook ons lichaam door muziek of klanken beïnvloed wordt.

Rustgevend
Als u gebruik wilt maken van de ontspannende werking van muziek, kunt u uw hart ophalen aan de vele CD’s met meditatiemuziek die tegenwoordig te koop zijn. Zelf ben ik bijzonder te spreken over de meditatiemuziek van Michael Hammer. Zijn inspiratie komt uit hogere sferen. De muziek helpt bijvoorbeeld om je hart meer open te stellen, het zelfgenezend vermogen van je lichaam te stimuleren en om je beter te verbinden met wie je werkelijk bent. Helaas zijn deze CD’s maar heel beperkt verkrijgbaar (in ieder geval bij de Piramide in Twello en bij Himalaya in Amsterdam/Rotterdam).
Verder zijn er bijvoorbeeld mooie CD’s waarop natuurgeluiden zijn gemengd met rustgevende muziek. Het is leuk om te ontdekken wat de geluiden van dolfijnen, walvissen of de branding van de zee van binnen bij je te weeg kunnen brengen. Het contact met de natuur geeft ons in feite ook weer meer contact met onszelf. Zeker voor mensen die teveel aan stress blootstaan of uitgeput zijn, kan het helpen om dagelijks een half uur of een uur te nemen om rustig naar dergelijke muziek te luisteren. Hier hoeft u helemaal geen speciale technieken voor te leren, want naar muziek luisteren kan iedereen!