MS

(verschenen op 4 januari 2001)

In juni kwam er een vrouw naar m’n healingpraktijk, die ogenschijnlijk energiek en opgewekt was. Maar daarachter kwam een heel andere vrouw tevoorschijn: ze had al jaren last van Multipele Sclerose (MS). Bij tijden ging het daardoor slecht met haar, bijvoorbeeld in de periode dat ze verlammingsverschijnselen in haar handen had. Maar meestal trokken dat soort klachten toch ook wel weer weg. Daarnaast had ze sterk last van hoogtevrees. Ze tobte verder regelmatig met haar relatie tot anderen. En ze vond zichzelf erg emotioneel, want bij het minste of geringste stroomden de tranen al langs haar gezicht.
Op dit moment zijn we negen behandelingen verder. Haar leven is inmiddels langzaam maar zeker aan het veranderen.

Van buiten naar binnen
Eén van de belangrijkste veranderingen is het feit dat ze geleerd heeft minder naar buiten gericht te zijn en beter voor zichzelf te zorgen. Veel vrouwen hebben er last van dat ze erg zorgzaam zijn en zichzelf op de laatste plaats zetten. Deze vrouw had dat in sterke mate. En hoe goed bedoeld ook, meestal voelt een dergelijk gedrag voor de buitenwereld toch niet prettig aan. Het voelt namelijk alsof zo iemand té betrokken bij je is, en je je eigen verantwoordelijkheid wil ontnemen. Ik merkte na een paar behandelingen al aan de manier hoe ze bij me binnenstapte dat ze deze buitenlaag wat aan het afbreken was en dat haar gedrag beter overeenkwam met hoe ze zich van binnen voelde. Dit betekende ook dat ze niet meer ‘gemaakt opgewekt’ deed. Soms voelde ze zich niet vrolijk, en ze leerde dit van zichzelf accepteren. Ze vertelde me regelmatig dat haar omgeving aan haar kon merken dat het beter met haar ging, dat ze beter in haar vel zat sinds ze bij mij in behandeling was.

Geurtje
Op een keer kwam ik tijdens een behandeling in contact met energie die hoorde bij vroeger. Ik kwam oude overtuigingen tegen over hoe ze hoorde te zijn. Terwijl ik bezig was deze overtuigingen, die niet meer pasten bij wie ze nu was, op energieniveau weg te halen, kreeg ik opeens een tintelend gevoel in m’n neus. Ik vermoedde daardoor dat deze overtuigingen te maken hadden met het ruiken. Na afloop vertelde ze me dat ze vaak het gevoel had gehad dat ze niet lekker rook. Iemand had namelijk ooit gezegd nadat hij haar gedag had gezoend: ‘jouw geur bevalt mij niet’. En sindsdien was het haar nog wel eens overkomen dat mensen hoorbaar aan haar roken. Dat vond ze bijzonder onaangenaam en ongepast. En het had haar gevoel versterkt dat haar geur niet in orde was. Juist vandaag had ze een geurtje op gedaan dat ze nog van haar moeder had gekregen, voor zij 6 jaar geleden overleden was. Dit had voor haar een heel bijzondere waarde. Ik had het geurtje zelf niet geroken, maar het signaal dat ik tijdens de healing gekregen had, was veelzeggend geweest.

Spiegel
Mijn cliënte komt uit een groot gezin. Hoewel ze zelf een herinnering heeft aan een fijne jeugd, vermoed ze uit verhalen van anderen dat ze het wel zwaar heeft gehad vroeger. Met haar meeste broers en zussen heeft ze nu nauwelijks contact meer, want ze heeft veel moeite met hun gedrag. Sommigen zijn niet eerlijk en benadelen haar bewust. En dat is iets wat ze in haar omgeving heel veel tegenkomt: mensen die onaardig zijn, geen respect voor haar hebben of haar zelfs helemaal niet zien staan.
In de healings kwam ik in haar aura informatie tegen die erop duidde dat dit gedrag van de buitenwereld voor haar een spiegel was in hoe ze over zichzelf dacht. Als je weinig zelfrespect hebt, krijg je meestal ook weinig respect vanuit je omgeving. De mensen in je omgeving weerspiegelen namelijk je diepste overtuigingen. En als je overtuigingen veranderen, dan zal ofwel het gedrag van die mensen veranderen, ofwel er komen andere mensen op je pad, die beter passen bij je nieuwe overtuigingen. Ik leerde haar dus de buitenwereld niet te veroordelen om dergelijk onaangenaam gedrag, maar het te beschouwen als een leerschool. Het helpt je namelijk om je diepste overtuigingen te leren kennen.

Alles zelf moeten doen
Behalve gebrek aan zelfrespect, kwam ik in haar aura ook veel wantrouwen richting de buitenwereld tegen. Ze had dan ook veel negatieve dingen met mensen meegemaakt, wat haar vertrouwen in de medemens niet had versterkt. Dit wantrouwen was gekoppeld aan het gevoel er helemaal alleen voor te staan. En haar hoogtevrees leek hier ook mee te maken te hebben. Ik kreeg het gevoel dat ze bang was om alleen aan de top te staan, zonder steun. Haar gronding, oftewel het contact met de aarde, verdween onmiddellijk als ik me haar voorstelde op een steile berghelling. In feite stond ze zich onvoldoende toe om in spiritueel opzicht een groei mee te maken. Langzaam bij beetje maakte ik contact met dit wantrouwen en nam ervan weg voor zover ze dat durfde toe te laten.
De behandeling is nog niet afgerond. Wel groeit haar zelfvertrouwen langzaam maar zeker en kan ze meer genieten van haar leven.