MANSUKH PATEL

(verschenen op 9 november 2000)

Op zaterdag 28 oktober was ik in Maastricht, waar Mansukh Patel met zijn symbolische Wereldvredesvlam een indrukwekkende vredeswandeling voorging en vervolgens een presentatie gaf in het uitverkochte congrescentrum MECC. Wellicht kent u deze charismatische man vanuit de serie “de Bhagavad Gita” die afgelopen maanden iedere zondagmiddag werd uitgezonden op de televisie. Zijn vader was naaste medewerker van Mahatma Gandhi en via zijn ouders kreeg Mansukh de inspiratie en de kracht om een voorbeeld voor de hele wereld te worden in het belangeloos geven van een grenzeloze liefde. In Wales richtte hij de Life Foundation op, die ook in Nederland een afdeling heeft. Hij en zijn medewerkers reizen onvermoeibaar naar oorlogsgebieden, waar ze oorlogsslachtoffers helpen om hun leven weer op te pakken. Ze geven er detraumatisatiecursussen aan hulpverleners. Voor ieder die wil leren hoe je kunt leven vanuit je hart, is het beslist aan te raden deze man een keer van nabij mee te maken.

Wereldvredesvlam
De kracht van het licht is de kracht van hoop. Licht leert je om stil te zijn, om aanwezig te zijn in het nu. En het bewustzijn van aanwezigheid is genoeg om vrede te brengen in de wereld. Hoe meer mensen de vlam in zichzelf ontsteken, hoe sterker de kracht van vrede voelbaar wordt.
In zijn nieuwste boek, “The secret power of light”, beschrijft Mansukh hoe de “World Peace Flame” tot stand is gekomen. In juli 1999 zijn 7 vlammen, die vanuit alle continenten in de wereld waren aangestoken, overgevlogen naar Wales, waar ze samengebracht werden om de unieke Wereldvredesvlam te creëren. Alleen al het feit dat men luchtvaartmaatschappijen en zelfs de Nederlandse Luchtmacht bereid vond om hieraan mee te werken, was bijzonder. Want het vervoeren van vuur is natuurlijk tegen alle regels. Mansukh’s grootste droom is deze vlam te verspreiden over de hele wereld, op al die plekken waar belangrijke beslissingen worden genomen. Eigenlijk zou iedere hoofdstad of regeringsstad een plekje moeten inruimen voor dit symbool van hoop.

Dankbaarheid
In zijn presentatie in Maastricht vertelde Mansukh een mooie parabel over het belang van dankbaarheid. Een paar engelen die in de hemel zaten, zagen plotseling een prachtig gebed langskomen, heel kleurrijk en bijzonder. Ze vroegen aan God wat voor gebed dat was, van wie het afkomstig was. God vroeg de engelen om dit zelf te gaan onderzoeken. Ze daalden dus af naar de aarde en kwamen tot hun verrassing niet uit bij een groot leidersfiguur, maar gewoon bij een klein jongetje. Ze vroegen hem waarom zijn gebed zo prachtig en kleurrijk was, en waarvoor hij dan wel niet allemaal gebeden had. Het jongetje vertelde dat hij helemaal nergens voor gebeden had, het enige dat hij aan God had geuit was zijn grote dankbaarheid.
De kracht van dankbaarheid is inderdaad groter dan we kunnen vermoeden. Als mensen niet goed in hun vel zitten, hebben ze de neiging God of de wereld om hun heen te smeken om verbetering. Het signaal dat je hiermee het universum in stuurt, is dat je niet tevreden bent met je leven. Maar juist door dankbaar te zijn voor wat je wel hebt, zul je alle goeds naar je toetrekken. Ook voor de gezondheid gaat dit op. Ik zal hier later nog wel eens dieper op in gaan.


Onvoorwaardelijke liefde
Naast dankbaarheid is er nog een andere kracht die grote potenties heeft om mensen te genezen: onvoorwaardelijke liefde. Dit is liefde die je geeft zonder dat je er iets voor terug wilt ontvangen. Veel mensen geven meestal liefde omdat ze aardig gevonden of bemind willen worden. En hoe vaak zeggen we niet tegen onze kinderen dat we ze wel lief vinden, als ze maar niet stout zijn, of ons tot last zijn. Maar juist als je niets terug verlangt voor wat je geeft, krijg je je liefde in duizendvoud weer terug.
In mijn healingpraktijk kom ik veel mensen tegen die geblokkeerd zijn rond het hart. Vooral aan liefde voor zichzelf ontbreekt het dan. Vaak geven ze zichzelf helemaal weg, maar dan is dat onbewust omdat ze zichzelf niet de moeite waard vinden en op deze manier hopen liefde terug te krijgen. Als je in staat bent weer contact te maken met de enorme natuurlijke kracht van het hart, levert dat vaak veel verbeteringen op in de gezondheid. Want als je de liefde belangeloos leert geven en deze ook voor jezelf kunt voelen, kunnen veel oude wonden geheeld worden.

Mededogen
Hoe de Life Foundation in de praktijk kans ziet vanuit het hart te werken, werd me al duidelijk voor de presentatie in het MECC begon. Bij de ingang stond een zeer geagiteerde man, agressief schreeuwend tegen iemand die naast hem stond. Het leek erop dat deze man het heel moeilijk had, misschien was hij ook onder invloed van medicijnen. Ik stond er vlak achter en schrok van deze dissonant in een verder zo sfeervolle, liefdevolle omgeving. Ik was benieuwd of deze man verwijderd zou worden. Maar de medewerkers van de Life Foudation gingen daar heel anders mee om. Ze lachten vol betrokkenheid naar deze man, hielden zijn handen liefdevol vast en spraken een vriendelijk woord tot hem. Ik zag hoe zijn boosheid onmiddellijk wegtrok. Later bleek ik in de grote zaal precies naast hem te zitten en toen we elkaars handen vast mochten houden en de warmte voor onze buren konden voelen door de handen, merkte ik dat mijn oorspronkelijke angst voor deze man was omgeslagen in een diep gevoel van mededogen. Hij was veranderd, maar ik ook!