LACHEN IS GEZOND

(verschenen op 26 oktober 2000)

Lachen werkt ontspannend en het is goed voor uw gezondheid om regelmatig eens uitbundig te kunnen lachen. En het werkt extra goed als u daarbij contact kunt maken met een dieper liggend gevoel van vreugde en geluk. Maar andersom is het wel moeilijk om vrolijk te zijn als je ziek bent of zwaar in de put zit. Dan kan het lijken of je in een vicieuze cirkel terecht komt waarin vreugde en geluk steeds verder te zoeken zijn.
Toch zijn er voorbeelden genoeg van mensen die in heel moeilijke omstandigheden zitten en desondanks hun gevoel voor humor niet kwijt zijn en positief tegen het leven aan blijven kijken. Eén van die mensen is bijvoorbeeld de Dalai Lama, spiritueel leider van Tibet, die in ballingschap leeft in India. Als men zich realiseert wat zijn volk is aangedaan, zou je denken dat hem het lachen wel zou zijn vergaan. Maar deze Nobelprijswinnaar en voorvechter van geweldloos verzet is een gelukkig man. Hij blijft ontspannen en aanstekelijk lachen.

Geluk komt van binnenuit
Hoeveel leed u misschien ook tegenkomt in uw leven, het is belangrijk te beseffen dat het ware geluk niet van buitenaf wordt beïnvloed maar diep van binnen gewoon aanwezig is. Iedereen heeft een kern van waaruit vreugde en geluk kunnen stromen in ons leven. Dat wil niet zeggen dat u niet aangedaan kan zijn van een nare gebeurtenis. Maar door het oproepen van gevoelens als haat, angst en schuld, belemmeren we onszelf vaak om weer contact te maken met deze diepere bron van geluk.
In het boeddhisme wordt er zelfs vanuit gegaan dat je je vijanden dankbaar mag zijn, omdat je door hen iets kunt leren over de ontwikkeling van mededogen, dat gezien wordt als de essentie van een spiritueel leven. Door geen haat te koesteren jegens je vijand, maar de confrontatie juist te benutten om je te oefenen in geduld en tolerantie, helpt een vijand je indirect met je innerlijke groei.

Healing
Niet alleen van binnenuit kunnen we contact maken met gevoel voor humor, ook het universum zit er vol mee. In het boek “Een ongewoon gesprek met God” van Neale Donald Walsch, constateert de auteur verbaasd dat God vol humor zit. Hierdoor durft hij zelf het leven ook weer wat luchtiger op te nemen.
Vaak kom ik tijdens het geven van een healing opeens een vleugje humor tegen. Meestal is dat een teken dat de mensen door de healing weer open zijn gaan staan voor het gevoel voor humor dat ze wel hebben, maar dat door hun levensloop wellicht een beetje ondergesneeuwd is geraakt. Door de behandeling wordt het dan aangeraakt, waardoor het weer kan gaan stromen. Het kan ook betekenen dat er vanuit het universum weer meer vrolijkheid op de mensen af komt.

Accepteren
Dat veel mensen die het moeilijk hebben niet meer in staat zijn te lachen, heeft ook te maken met het onvermogen om leed en tegenslag te accepteren. Natuurlijk is het afschuwelijk als een dierbare sterft, of als iemand getroffen wordt door een vreselijke ziekte. Maar door je hierin vast te bijten, kunnen de emoties niet meer vrijuit stromen maar gaan ze vastzitten. En daardoor wordt het contact met je diepere kern verstoord en zal er ook op andere gebieden veel tegenslag kunnen komen. Vaak ontwikkelen mensen hierdoor ook lichamelijke kwalen.
Het helpt om te proberen te aanvaarden dat leed bij het leven hoort. In plaats van het gevoel te versterken van “waarom moet mij dit nu weer overkomen?” kunnen we ook denken: “inderdaad, deze ellende hoort ook bij het leven” . Verdriet en rouw zijn helemaal niet slecht, en boosheid kan voor opluchting zorgen, maar deze emoties moeten zich niet gaan vastzetten in angst, zelfverwijt, veroordeling van anderen of zelfmedelijden. Als we sterk genoeg zijn om tegenslag te accepteren, komt er juist weer meer positiefs in ons leven.

Grapjes zijn niet altijd leuk
Gevoel voor humor wordt in het algemeen hoog gewaardeerd in onze maatschappij. Van saaie mensen houden we niet zo, maar iemand met gevoel van humor kan het ver schoppen. Toch heeft niet iedereen die grappen maakt een prettig gevoel voor humor. Ik ga ervan uit dat humor zo aanstekelijk werkt dat het vrolijkheid brengt bij de mensen om iemand heen. Het raakt dan de diepere vreugde binnenin ons. Maar sommigen maken voornamelijk grapjes ten koste van anderen. Eigenlijk is dat niet meer dan een slinkse manier om zichzelf boven anderen te verheffen. En dat heeft natuurlijk juist het omgekeerde effect, dat verwijdert ons van die diepere vreugde in onze kern. Dat mensen lachen om dergelijke grapjes heeft dan ook eerder te maken met leedvermaak dan met vreugde en geluk.

Humor is er voor iedereen
Als je goed om je heen kijkt, zie je dat het leven vol humor is. Het kan helpen om aandachtig naar de natuur te kijken, of naar spelende kinderen. U kunt ook proberen te kijken door de ogen van een kind. Dat maakt het speelse element in onszelf namelijk wakker. Wie in een chagrijnige stemming is, zal niet veel tegenkomen om te lachen, maar wie open staat voor de vrolijke kant van het leven, ontmoet die overal.
Een hulpmiddeltje hierbij is om uzelf te observeren bij het wakker worden. In wat voor stemming wordt u wakker: slaperig en loom, vrolijk, verdrietig, met een ochtendhumeur of vol verwachting wat de dag gaat brengen? Het is mogelijk om uzelf aan te leren wakker te worden met een glimlach, gewoon door te observeren en u bewust te worden hoe u de nieuwe dag binnenstapt. En vervolgens kunt u proberen steeds vaker die innerlijke glimlach te ervaren. U zult zien hoe prettig dit uw leven kan maken.