DE KRACHT VAN STENEN

(verschenen op 31 augustus 2000)

Edelstenen worden vanwege hun schoonheid veel voor sieraden gebruikt. Maar stenen kunnen ook een geneeskrachtige werking hebben. Of het officieel een edelsteen betreft, met een bepaalde hardheid en helderheid, is overigens niet relevant voor het genezend effect.
Een geneeskrachtige steen kan op het lichaam gedragen worden, men kan ermee mediteren of er een ruimte energetisch mee schoonmaken. Dergelijke stenen hebben namelijk de eigenschap dat ze negatieve, vestoorde energie kunnen opnemen uit hun omgeving. Het type energie dat wordt aangetrokken, en dus het specifieke effect van iedere steen, wordt o.a. bepaald door zijn chemische samenstelling.

tijgeroog
Een collega van me kwam onlangs, toen ze flink verkouden was, op kantoor met een mooie tijgeroog om haar hals. Ze had hem van een vriendin gekregen en droeg hem die dag voor het eerst, gewoon omdat ze hem mooi vond. Maar “toevallig” had ze wel precies een goede steen uitgekozen bij de kwaal waar ze aan leed. Deze prachtige bruine steen, met goudglanzende strepen, helpt ook bij astma. Het is een steen met een zachte uitstraling, die verwarmt. Ook wordt het zelfvertrouwen erdoor bevorderd.
Zelf kocht ik vorig jaar een tijgeroog op een markt. Mijn blik viel direct op een steen met een prachtige diepe goudglans. Om mijn keus te laten bevestigen vroeg ik mijn partner en dochter om hun mening. Zij waren het niet eens met mijn keus. Het grappige was dat dit mijn voorkeur alleen maar versterkte. Iedere steen is namelijk een heel persoonlijke keus en er is dus niet zoiets als “de beste steen voor iedereen”.

bergkristal geeft helderheid
Een veel gebruikte steen is het heldere bergkristal. Deze is te koop als een kristal met een zeshoekige punt, en ook in de bolvormig geslepen vorm, bekend als de bol van waarzeggers. Op vakantie in Zwitserland vond ik tijdens een bergwandeling een prachtig bergkristalletje met twee punten tegen elkaar aan, een zogenaamd “relatiekristal”.
Bergkristal heeft geen specifieke eigen genezende kracht, maar verhoogt het trillingsniveau van alle chakra’s. De steen geeft helderheid en concentreert de aandacht. Daarom wordt hij veel bij meditaties gebruikt. Hij geeft ons kracht om de uitdagingen van het leven aan te kunnen, zorgt voor harmonie en bevordert het innerlijk evenwicht.
U kunt uw huis ook energetisch reinigen met bergkristal, door in alle hoeken van een vertrek een bergkristal neer te leggen. Hiermee kunnen spanningen (die misschien wel tijdens vorige bewoning zijn opgebouwd) langzamerhand worden ontladen.
Bergkristal helpt verder ook bij tal van lichamelijke klachten, door de versterking van ons zelfgenezend vermogen.

zwarte toermalijn versterkt contact met aarde
Zwarte toermalijn, bestaande uit allemaal fijne gitzwarte naalden, versterkt het contact met de aarde. Het is een beschermende steen met een grote geneeskracht, die vooral werkzaam is bij klachten met betrekking tot het eerste chakra, gelegen bij de stuit. Net als tijgeroog, geeft deze steen zelfvertrouwen. Hij versterkt het zenuwstelsel en helpt ook tegen zenuwachtigheid.
Bij mensen die erg gevoelig zijn voor de energetische vertoringen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld televisies, computers, GSM-zendmasten en magnetrons, is de zwarte toermalijn een goede keus. De steen kan dan op het lichaam gedragen worden en geeft zo bescherming tegen deze straling.

regelmatig schoonmaken
Het is belangrijk een steen regelmatig te ontladen door deze iedere maand schoon te maken. Hiertoe worden verschillende methoden aanbevolen. Eén daarvan is spoelen onder stromend water. Maar men kan de steen ook een nacht in een glas water leggen. Sommigen raden aan hier zeezout bij te doen, anderen vinden dit middel te scherp. Ook kan de steen de negatieve energie weer kwijt door hem een paar dagen te begraven in de aarde. Het is natuurlijk niet de bedoeling dit te doen in de buurt van een plant, want de negatieve energie die hierbij vrijkomt is voor de plant ook niet gezond. Hierna kunt u de steen eventueel nog snel door een kaarsvlam halen. Het opladen van de stenen gebeurt door ze een paar uur in zonlicht of maanlicht te leggen.