WATER

(verschenen op 17 augustus 2000)

Op vakantie in de Zwitserse Alpen werd ik deze zomer opnieuw verrast door de krachtige uitstraling en helende werking van de natuur. We maakten wandelingen temidden van een rijkdom aan wilde planten en dieren, bergbeekjes met helder klaterend water en prachtige stenen. Het heeft me geïnspireerd tot het schrijven van een bijdrage over water en één over de kracht van stenen. Deze week beperk ik me tot water, de volgende keer kunt u meer lezen over stenen.
Water is overal. De aarde is voor een groot deel met water bedekt en ook wij zelf bestaan voor het grootste deel uit water. Dat we niet zonder water kunnen spreekt voor zich, maar misschien is de genezende werking van water toch wat minder bekend.

veel drinken
Allereerst is water natuurlijk een oplosmiddel, waarmee we ons lichaam goed kunnen doorspoelen. Aanbevolen wordt om dagelijks tenminste 2 liter zuiver water te drinken. Vroeger dronk ik veel koffie en thee als ik dorst had, maar nu ik vooral water drink, merk ik dat het drinken van een kop koffie of zwarte thee juist dorstig maakt. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want de schadelijke stoffen die hierin zitten kunnen door het drinken van water weer snel uit het lichaam verwijderd worden.
Bij een energiebehandeling (bijvoorbeeld reiki of een aurahealing) kunnen er ook schadelijke stoffen die in het lichaam zitten opgeslagen, worden vrijgemaakt. Door veel water te drinken wordt het lichaam geholpen om deze afvalstoffen af te voeren.

geheugen
In het boek “De helende krachten van water” van Charlie Ryrie staat veel interessante informatie over water vermeld. Bijvoorbeeld over het geheugen van water. Dat water een geheugen heeft wordt prachtig geïllustreerd aan de hand van een sneeuwvlokje. De structuur van een sneeuwvlokje is heel bijzonder. Hierin bevinden zich vele miljarden watermoleculen in een specifieke en stabiele schikking. Je zult nooit twee geheel identieke sneeuwvlokken vinden. Toch blijkt dat een sneeuwvlok die smelt en onder dezelfde omstandigheden weer bevriest, weer exact dezelfde structuur aanneemt. De sneeuwvlok herinnert zich zijn vorige patroon en keert daar feilloos in terug.
Als we water uit een bron drinken proeven we daarin de herkomst van het water. In zijn reis van diep onder de grond naar de oppervlakte neemt water mineralen uit de bodem op. Maar ook pikt het subtielere informatie op uit z’n omgeving, zoals energetische trillingen. De informatie die het water bij zich draagt, wordt op deze manier rechtstreeks beïnvloed door de omgeving. En ook hierin zien we dus het geheugen van water weerspiegeld.

gevitaliseerd water
Terwijl ons drinkwater op chemisch niveau goed gezuiverd wordt, lijkt het op energetisch niveau steeds verder verarmd te raken. Maar op energieniveau is het mogelijk het water weer te vitaliseren. Het gebruik van stenen kan hierbij helpen. Tijdens een cursus reiki werd me aangeraden topaas of bergkristal in de waterkan te leggen. Maar ook een energiebehandeling van het water is mogelijk. Jomanda straalt het water in via de radio. Zelf behandel ik het ook wel met m’n handen. Het bedrijf Gaia Aqua in Soest verkoopt zelfs een apparaat om leidingwater te vitaliseren.
Ryrie schrijft dat als je water uit een kan in de handen van twee verschillende mensen schenkt, je onmiddellijk drie soorten water hebt. Het water uit de kan bevat een pakket informatie, maar aan die informatie wordt iets veranderd of toegevoegd door het contact met de handen van de ontvangers.

gezondheidtips
Zoals ik al schreef, wordt algemeen aangeraden tenminste 2 liter (8 grote glazen) water per dag te drinken. Dat spoelt je nieren en ontgift je lichaam. Het is goed hierbij bronwater, gefilterd of gevitaliseerd water te gebruiken, maar noodzakelijk is het niet.
Ryrie raadt speciaal veel water aan bij klachten als hoofdpijn, astma, rugpijn, verstopping, maagpijn, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, menstruatiepijn en stress. Maar ook voor gezonde mensen is het goed om water te drinken. Op die manier is het mogelijk klachten te voorkomen.