DE ZEVEN HOOFDCHAKRA’S

(verschenen op 20 juli 2000)

De vorige keer schreef ik over het belang van de chakra’s, die als een soort energiekolkjes in feite onze energievoorziening door het lichaam regelen. Emotionele ervaringen die men ooit heeft opgedaan, kunnen later leiden tot een storing in de functie van het chakra dat met deze emotie te maken heeft. Een dergelijke blokkade kan leiden tot lichamelijke klachten. Ik zal u van de zeven hoofdchakra’s uitleggen waar ze zitten en waar ze mee te maken hebben. Het leuke is dat de Nederlandse taal vol zit met uitdrukkingen die ons in feite een dieper inzicht geven in de betekenis van bepaalde plekken in ons lichaam voor onze psychische toestand.

basis
Het eerste chakra bevindt zich bij de stuit en heeft te maken met aspecten als basiszekerheid, veiligheid, het aanvaarden van beperkingen, de drang tot overleven en instinctief handelen. Iemand die plotseling door z’n onderrug gaat, heeft wellicht een blokkade in het eerste chakra. Ook aandoeningen in de gewrichten en darmen kunnen duiden op een storing in dit chakra.
Mensen met een goed functionerend eerste chakra staan vaak letterlijk en figuurlijk stevig met beide benen op de grond. Hoe hechter het contact met de aarde, des te steviger is ons fundament. Dit contact wordt ook wel “gronding” genoemd. Via deze gronding, die u zich kunt voorstellen alsof er wortels uit uw stuit en uit uw voeten de aarde in groeien, laten we ook de aarde-energie toe in ons lichaam. Dit kan als bijzonder voedend en rustgevend worden ervaren.

relaties
Het tweede chakra bevindt zich in de onderbuik en heeft te maken met begeerte, seksuele energie, het aangaan en onderhouden van relaties en macht op financieel gebied.
Blokkades in het tweede chakra kunnen leiden tot lichamelijke klachten met betrekking tot de geslachtsorganen, onderrug en blaas. Ook seksuele problemen, manipulatie, schuldgevoel en angst voor tekort kunnen met een geblokkeerd tweede chakra samenhangen.

krachtcentrum
Het derde chakra (ook wel de zonnevlecht genoemd, vlak boven de navel) staat voor persoonlijke macht, wilskracht, controle en woede. Het is ons krachtcentrum bij uitstek.
U kunt proberen met de energie van dit chakra contact te maken door u voor te stellen dat iets u als een steen op de maag ligt of dat u iets op uw lever heeft. Ook de onrust van vlinders in de buik is hier te voelen. En men kan ook ergens de buik van vol hebben.
Bij charismatische leiders zal de uitstraling van het derde chakra vaak krachtig zijn. Maar bij onvoldoende functioneren van de zonnevlecht kan het zijn dat iemand angst heeft om verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen en geen beslissingen kan nemen. Ook onvoldoende zelfrespect, onderdrukte boosheid en spanningen worden ook met name in dit gebied aangetroffen. Aandoeningen die met dit chakra te maken hebben uiten zich bijvoorbeeld in organen als maag, lever, nieren, gewrichten en dikke darm.

met hart en ziel
Het vierde chakra (bij het hart) is het middelste chakra, de spil van ons leven. Dit is het centrum waardoor wij liefhebben en verbondenheid voelen met al wat leeft. Veel uitdrukkingen verwijzen naar deze hartskwaliteiten, bijvoorbeeld “met hart en ziel” en “iemand een hart onder de riem steken”. Verdriet zet zich vaak vast in dit chakra. Het gebrek aan onvoorwaardelijke liefde in de kindertijd kan leiden tot een blokkade. Behalve het hart, zijn de organen waar we klachten kunnen verwachten de longen, ademwegen en bloedvaten. Aandoeningen die hiermee samenhangen zijn bijvoorbeeld een hartaanval, astma, longontsteking of allergieën.

communicatie
Het vijfde chakra (bij de keel) heeft te maken met communicatie, creativiteit, persoonlijke expressie en verantwoordelijkheid nemen voor de persoonlijke behoeften. In dit chakra kunnen we “een brok in de keel” voelen. Blokkades kunnen te maken hebben met het onvermogen om gevoelens te uiten, of met het onvoldoende uiten van onze behoeften. Ook zien we hier het patroon optreden dat mensen anderen de schuld geven voor wat ze zelf missen in het leven. Wanneer de energie door het vijfde chakra niet voluit kan stromen, kunnen klachten als keelpijn en heesheid optreden, of spanningshoofdpijn vanuit de nek of aandoeningen van de schildklier. Ook de mond, oren en hypothalamus worden vanuit het keelchakra beïnvloed.

derde oog
Het zesde chakra (tussen de wenkbrauwen; ook wel “derde oog” genoemd) staat voor het vermogen te denken en visualiseren. Hier zitten ook onze intuïtieve kennis en opvattingen over de werkelijkheid. Het zal u niet veel moeite kosten met dit chakra contact te maken. Hier voelt u bijvoorbeeld dat iets u hoofdbrekens kost. Het rationele denken gebeurt namelijk in het zesde chakra. Maar voor het openen van uw intuïtie is het juist goed dit denken op een laag pitje te zetten. Dan pas komt de ware wijsheid naar boven. Spiritueel denken kunt u beschouwen als een hoger niveau van redeneren dan de rationele manier. Blokkades in het zesde chakra kunnen te maken hebben met het idee dat we dommer zijn dan anderen of met angst om het eigen functioneren kritisch te bekijken. Klachten op dit niveau zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, aandoeningen van de ogen en leerproblemen.

inzicht
Het zevende chakra tenslotte (gelegen rond de kruin) verbindt de mens met zijn spiritualiteit. Dit is het centrum van inzicht en bewustzijn.
Blokkades in het zevende chakra kunnen te maken hebben met weinig moed en zelfvertrouwen of angst voor persoonlijke ontwikkeling. Aandoeningen die hiermee te maken hebben zijn bijvoorbeeld zenuwstoornissen en botziekten.
Om met de energie van dit chakra contact te maken kunt u zich eens voorstellen dat u met het hoofd in de wolken loopt. Of dat u uit uw bol bent gegaan tijdens een feestje. Dikke kans dat uw gronding op zo’n moment niet zo fantastisch is. In sommige kringen streeft men ernaar “verlicht” te worden, maar heeft men onvoldoende aandacht voor de andere chakra’s. Zelf heb ik een boeddha op mijn behandelkamer staan en ik vind het altijd grappig te zien hoe deze spirituele leermeester enorm stevig en breed van onderen is. Een betere gronding kan ik mij niet wensen!