HOLISTISCHE BENADERING

(verschenen op 25 mei 2000 als ‘spiritualiteit en gezondheid’)

In deze rubriek zal ik iedere drie weken schrijven over spiritualiteit en gezondheid. Hierbij ga ik uit van een holistische kijk op gezondheid. Ik zal in deze eerste bijdrage uitleggen wat ik met een holistische benadering bedoel.
In de traditionele medische wetenschap wordt ziekte in het algemeen beschouwd als iets dat veroorzaakt wordt door factoren die van buitenaf komen: virussen die verkoudheid, griep of aids veroorzaken; bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen; milieuvervuiling waardoor astma of kanker kan ontstaan; of gewoon botte pech zoals een gebroken been door een ongeluk. Met medicijnen kan getracht worden het leed te verzachten of om dat stukje lichaam dat ontregeld is weer te herstellen. Als de dokter er niet uitkomt gaan we naar een specialist. Maar de traditionele geneeskunde leert ons mijns inziens niet veel over het voorkómen van leed. In de holistische benadering gebeurt dit wel. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het functioneren van de mens als geheel. Zelf heb ik in de loop van de tijd ontdekt dat gezondheid niet op zichzelf staat, maar alles te maken heeft met de emotionele toestand waarin iemand verkeert en de levensinstelling van die persoon. De holistische benadering gaat er ook van uit dat de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving van grote invloed is op zijn gezondheid. Eigenlijk zijn wij met al het leven op deze planeet verbonden en heeft alles met alles te maken. Maar om het niet te ingewikkeld te maken zal ik mijn voorbeelden dicht bij huis houden.

Antibiotica
Ik wil u een voorbeeld geven over het omgaan met ziekte en hoe het ook anders kan. Ik merk dat jonge kinderen tegenwoordig vaak zeer regelmatig antibiotica krijgen toegediend om ontstekingen de kop in te drukken. De ziekteverschijnselen nemen dan snel af, maar vaak doen zich na verloop van tijd andere complicaties voor. Ik ben niet tegen het gebruik van antibiotica, integendeel, het is een medicijn dat levensreddend kan zijn. Maar ik denk wel dat het goed is voor de weerstand om wat vaker een ontsteking helemaal door te maken.
Ik geef u het voorbeeld van een meisje dat in haar eerste levensjaren veelvuldig antibiotica heeft gekregen vanwege ontstekingen. Door antibiotica wordt echter ook de darmflora aangetast en vermindert de natuurlijke weerstand. Het gevolg was dat ze last kreeg van candida, een hardnekkige schimmelinfectie in de darmen en de vagina. Genezing van haar ontstekingen langs de natuurlijke weg zou weliswaar meer tijd gekost hebben, maar had haar waarschijnlijk uiteindelijk veel ellende bespaard.
De ontstekingsreactie van het lichaam, hoe onaangenaam die ook is, bevordert op zichzelf het genezingsproces. Door koorts vermenigvuldigen virussen zich minder snel en neemt de hoeveelheid antistoffen in het bloed toe. Ook gaat de stofwisseling sneller werken, waardoor de aanvoer van afweerstoffen en afvoer van dode bacteriën versneld wordt. De roodheid die optreedt wordt veroorzaakt door bloedvaten die zich verwijden, waardoor ook snellere aan- en afvoer van stoffen plaatsvindt. Zwelling treedt op doordat vocht met afweerstoffen buiten de bloedvaten komt. Deze bestrijden zo ook de bacteriën in de weefsels. Tenslotte voelt iemand met een ontsteking zich meestal niet erg lekker. Met ontstoken ogen kan je moeilijk stukken lezen , met ontstoken oren hoor je slecht en van een stevige verkoudheid ben je soms te moe en te slap om normaal te kunnen functioneren. Als we deze signalen serieus nemen en rust nemen, wordt hiermee ook het natuurlijk genezingsproces bevorderd.

Zelfgenezend vermogen
Alternatieve geneeswijzen zijn, vanuit een holistische kijk op ziekte en gezondheid, gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Het scala aan alternatieve geneeswijzen is heel groot, ik noem bijvoorbeeld homeopathie, acupunctuur, iriscopie, touch for health, het werken met energie (healing, reiki), en haptonomie. Zelf ben ik ooit eens flink door m’n rug gegaan. Met fysiotherapie werd de pijn verminderd, maar de klacht hield aan. Vervolgens ontdekte de fysiotherapeut dat mijn ene been drie centimeter korter was dan het andere en hij raadde me een hakverhoging aan voor de voet van m’n kortste been. Verder schatte hij in dat ik nooit meer zou kunnen slapen op een dun kampeermatrasje. Omdat ik niet kon geloven dat het beenlengteverschil mijn rugklachten had veroorzaakt, maar het eerder zocht in stress op het werk, ben ik uiteindelijk naar een haptonoom gegaan. Daar leerde ik beter contact te maken met mijn lichaam. En binnen een paar weken hoefde ik niet meer terug te komen. Ik kan nu weer alles met mijn rug, zelfs slapen op een kampeermatje.

Menselijk energieveld
Wat is nu de link tussen natuurlijke geneeswijzen en spiritualiteit? Het woord spiritualiteit slaat op de menselijke geest. Uit oosterse tradities hebben we een schat aan kennis kunnen opdoen over de relatie tussen lichaam en geest. In de spirituele benadering wordt ervan uitgegaan dat ziekte een diepere betekenis heeft voor de mens, dat een ziekte ons niet toevallig treft, maar ons juist wat leert over onszelf. De holistische benadering staat hier dus centraal. Er wordt niet zozeer met medicijnen gewerkt, maar meer met het in balans brengen van het energetisch veld dat ieder mens om zich heen heeft, oftewel onze aura en chakra’s. Als aurahealer werk ik zelf ook met dit menselijk energieveld. In volgende bijdragen zal ik meer schrijven over de betekenis van aura en chakra’s voor ziekte en gezondheid, maar ook voor ons emotioneel en geestelijk welzijn. En ik zal u handvaten geven hoe u zelf kunt leren open te staan voor het werken met deze vorm van energie, zodat niet alleen uw lichaam gezonder wordt, maar ook een persoonlijke groei kan worden gerealiseerd.